Skip to content

Крепостта Овеч до Провадия

юни 10, 2009

The blog article in English

Ако има такова нещо под небето като най-любимата крепост на Wed, добре, нека това бъде Овеч. Въпреки че съм влюбена до уши във всички, от най-голямата на този свят до последното парченце на земята, когато се изкачих на върха на Овеч и видях това море от камък, останах без думи. Море и камък, двата съществени елемента, за да я обичам; няма никакво съмнение защо я наричат Каменната крепост. Това, което почувствах мигновено, беше неустоимо желание да се гмурна в нея, да легна на земята и да потъна в прочувствен допир с тази каменна грамада. Да, така е, обожавам да докосвам камък.

българия крепост овеч

Отидох да видя Овеч на връщане от морето в завладяващ пробег заедно с крепостта в комплекса Мадара. По-късно се оказах късметлия, че съм успяла да я посетя само няколко години преди община Провадия да реши да реконструира част от нея по време на изпълнението на проект по ФАР за Развитие на българския екотуризъм. За съжаление, ако решите да отидете и да я видите сега, вече няма да можете да се докоснете до автентичния й вид от оригинални останки в сполучлив синтез с нейната класическа възстановка.

По време на обиколката си там пропуснах да видя западната й част, включително останките на западната входна кула, стълбите, извеждащи до нея от страната на града, намиращия се в близост и известен с дълбочината си кладенец, както и останките от църквата, обозначена като No2. Вече съм виждала снимки от най-новия изглед на кладенеца и, извън добрата работа по почистването и експонирането на вътрешността му, трябва да призная с чувство за хумор, че се страхувам да отида на второ посещение до крепостта и да намеря тези свои пропуски, развалени от последните преустройства.

Сега сериозно, мога да приема монтирането на настоящия дървен мост на мястото на предишния коларски път, свързвал двете плата и водил до крепостта. Въпреки че бъдещите посетители повече няма да могат да видят неговите древни следи, изсечени в скалата, мостът е полезно звено от туристическия екомаршрут, заложен в проекта, а също така може да бъде и успешна атракция за панорамни гледки. Все пак, моята лична и професионална позиция, както и естетическите ми критерии, не могат да се съгласят с начина, по който е решено да се надгради основната кула на крепостта, неин единствен отличителен белег, запазил се до известна задоволителна степен до наши дни.

По отношение към културно-историческите паметници, лично и професионално, аз съм пурист, което с кратки думи означава, че бих предпочела те да бъдат запазвани по начина, по който са дошли до нас през вековете, без допълнително вмешателство. Естествено, запазването им в оригинал не означава паметникът да бъде оставен без грижи, което е съвсем очевидно. Вярвам в индивидуалния подход към всеки един от тях, което значи, че, съществувайки различни видове останки, е необходимо всяка да бъде третирана по съответния уместен и щадящ начин, с уважение към нейната памет, контекст и околна среда. (примери за 3 случая). Паметниците трябва също да бъдат и социализирани, интегрирани по-близо до живота на хората, адаптирани към настоящия свят, защото и те имат своето отредено място тук и сред нас, но не и да бъдат използвани за и превръщани в марионетки на този процес.

Аз разбирам нашите национални и лични потребности да имаме добре запазили се укрепления, което ни липсва основно, но не мога да подкрепя такива тенденции, които изкуствено разкрасяват и по този начин фактически загрозяват местните паметници, дължащи се на необходимостта да се запълват тези празноти с изфабрикувано съдържание. Възприемам това явление като поставяне на нашето его на момента пред паметта на паметника, просъществувал векове, а освен това и като лишаване на останалите поколения от шанса да го опознаят в приближение до автентичния му вид и значение.

Аргументите ми в конкретния случай с Овеч са два и те са съвсем ясни. Първият е, че северната кула вече е била възстановена и без нужда от допълнително укрепване, а вторият е, че няма сведения за оригиналните й структура и изглед, достатъчни за създаване на коректна представа за цялостно доизграждане. Има единствено откъслечни разкази на по-ранни историци и по-късните хипотези на професионалисти, така че днешното й наподобяване е нищо повече от фантазия.

Овеч по принцип е слабо проучена крепост в съпоставка с цялата й територия; нещо повече, тя е една от съществуващите парадокси за голямо и важно укрепление, на което не е засвидетелствано дължимото внимание при неговото изследване. За радост, археолозите се върнаха отново към своята работа, замразена от 20 години. Парите, предписани (на и) от общината за този паметник във връзка с целите на екотуристическия проект, акт, безспорно положителен по същността си и още по-позитивен в днешните времена на кражби и корупция, е трябвало да се вложат единствено за изпълнение на практическите му цели и, при излишък, за удължаване на работата по разкопките при положение, че на крепостта й е нужна още много такава.

Вторият сезон на археологическите проучвания в зоната главно на терасата и североизточно от нея тъкмо беше приключил, когато аз отидох да я посетя. Сега, когато всичко по план е вече изпълнено, любопитна съм да разгледам на място онова, което е било разкопано и окончателно експонирано, защото съм го виждала единствено в текст и на снимки в отчетите на археолозите, публикувани в техния годишник.

В крайна сметка, мисля си, че никой не е в състояние да отнеме на Овеч моята симпатия, каквото и да прави, защото, преди всичко, онова, в което съм влюбена, са нейните величествени природни дадености, обширното и недостъпно плато, нейното естествено укрепление, спиращо дъха море от камък, причината, поради която заслужено я наричат Каменната крепост.


Кратка връзка

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: