Skip to content

July Morning и Пътят на Wednesday

юли 1, 2009

Приветствам всички хубави хора, млади, по-млади и още по-млади момичета и момчета, които днес посрещат July Morning и знаят или не дотам какво посрещат. Приветствам и класиците, които ще направят това, както традицията повелява, и алтернативните, които съзнателно или без да искат, или просто поради независещи от тях обстоятелства ще го отбележат по свой различен начин. Шаблонът тук има нулево значение, важен е единствено духът.

CLASS OF ’07

парче >> P L A Y
банда >> uriah heep
песен >> july morning

А какво повелява традицията?!… Всъщност, да си призная, никога не съм знаела точно какво. По времето, когато за пръв път започвах да чувам за хипитата, The Doors, July Morning и бандите от 70-те (хеххех една от най-яките каши, които съм забърквала някога), знаех единствено, че наближи ли времето, аха на ръба да го пропуснем, някой все ще се събуди и ще каже, „Хайде на Джулая“. След което ще последва едно мятане на мешки и хора под мешките в най-немислими чудати посоки, но не и точно там, където официално повелява канонът.

Не си мислете за умисъл тук; напротив, дори и сега, като се замисля, винаги съм имала желание да успея поне веднъж да го посрещна, както си е по традиция, но уви, моят път е непредвидим и има навика да ме отвежда до съвсем различни от плануваните цели. Спомням си, примерно, че съм посрещала слънцето на брега на морето и без да е бил непременно July Morning. Просто си решаваш и си правиш събиране около огън с дрънкане или без дрънкане на китара, с нощно къпане и със събуждане на плажа, както се прави и на първи юли.

Спомням си също така, че съм празнувала тази дата и не на брега на морето, а на брега на река, след като бяхме решили да спретнем едно гости в къщата на едно приятелче. Метнахме се на едно влакче и пристигнахме на едно място, където едва намерихме селската кръчма, но затова пък се заредихме подобаващо с биричка и още по-подобаващо отбелязахме тържествения случай с единствената музика, която носихме, подобаваща касетка на Юрая Хийп, на стар разтракан касетофон. В края на ритуала, подобаващото къпане във водата, плитка до колене, след което записите чезнат с нея.

Имам спомени и да съм ходила до Варна по този повод (освен многобройните други пъти без или по различен такъв), като събирането си беше на хипи-купон, но не на брега на морето. Наистина, след като съм дете на водата и дете на цветята, какво му е било толкова невъзможното, за да не успея да се присъединя към официалните хипи-събори?! Не знам, просто такива сме си ние, родените за алтернатив, нещата все ще се стекат по друг начин или в друга посока и без да го искаме; това си е в нашите гени.

А къде все пак бяха тези официални събори?!… И също доколко „официални“ бяха те, защото не си спомням да е имало обществено организирани концерти и срещи на места с етикети „официални July Morning дестинации“, както е сега. Тогава просто знаехме, че хората се събират по плажовете с приятели, дали към Варна или към Бургас, дали на плажа или по скалите, кой накъдето свари, по двойки, на групи и на още по-големи групи с течение на купона, докато на сутринта всички не са се омесили в едно дотолкова забравило откъде е и защо е цяло, успяващо съвсем по естество да изпълни замисъла на July Morning и да посрещне вкупом първото слънце на юлския месец.

Всичко това беше алтернатив в онези времена, мястото и начинът не бяха от съществено значение, случваше се спонтанно и често без да е особено приветствано от неучастващите; музиката беше самопроизводно явление, а купонът зависеше единствено от собственото ти присъствие там. Не съм убедена, че повечето сме имали и най-малка представа, че с това се създава една хубава традиция, която ще е още по-хубаво да продължава и напред, а лично аз и никога не съм знаела, че тя е уникално българска (но такъв е случаят с Wed, тя често пада от друга планета хеххех).

И така, както си е по закон, на ръба да пропусна датата (защото за днес беше планирана друга тема) все пак най-неочаквано успявам да уловя навреме шанса, естествено, за да ви поздравя с песента, станала традиционен химн за нас при честването на този специален ден.
Послепис за регистрите и мъничко обща култура: July Morning или просто Джулай е своеобразна по-късна реплика на американското Хипи движение от 60-те, явление с български произход, което се чества в навечерието и на сутринта на първия ден от юли. Идеята е хората да се съберат в близост до морето, т.е. на изток, за да посрещнат заедно първите лъчи на сутрешното слънце. Значението на това събитие се асоциира с протеста срещу комунизма и се заражда сред младите хора през 80-те и дори 70-те според някои. Името е взаимствано от известното едноименно парче на Юрая Хийп, а посрещането на изгряващото слънце символизира настъпването на нови и по-добри времена.

4 Коментари leave one →
 1. Kop permalink
  юли 4, 2009 00:25

  Нямах представа, че тази традиция е с БГ корени .. в крайна сметка явно и ние сме сподобни да създадем нещо наистина въодушевяващо, което е радващо. Поздрави.

 2. юли 6, 2009 13:55

  Хеххех Корче,
  Благодаря за коментара и отскачай отново в Wonderland:):):):)

  Така се оказва за July Morning и с това чувството е още по-приятно. Вие във Варна трябва да сте го усетили особено добре, нали?!:):):):)

 3. Kop permalink
  юли 6, 2009 22:38

  мм така си е, ние си го имаме морския изглед навсякъде около нас :))
  кой усетил, кой не – въпрос на спомени хах .. не знам, може би от морския въздух, понякога се губят :))

 4. юли 6, 2009 22:57

  Хеххех така е близо до моренце- един път ще с бриза, друг път с вълните:):):):)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: