Skip to content

Градски Старинки

юли 22, 2009

The blog article in English

С тази статия започвам нова рубрика тук, планувана от дълго време насам и посветена на жилищните сгради от около началото на миналия век, както и на моето възхищение и загриженост към тяхната съдба и настояще. Целта е да се проследят и изложат проблемите, които заобикалят и засягат съществуването им в столицата, както и в други български градове. Имам голямо желание да започна да виждам все повече от онези примери, които накланят везната към всяка положителна тенденция в отношението и опазването на старите сгради. За съжаление, статистиката в момента сочи мнозинство за обратното.

софия стари сгради

На този етап полето ми на наблюдение обхваща северната част на стара София, както и някои примери от Русе, градът, известен със своята прекрасна архитектура на забележително европейско влияние. Това са прекрасни резиденции, богати, естетични и аристократични; изцяло за гордост и възхищение. Въпреки че пътувам много, аз съм човек, доста привързан към дома. Винаги съм си мечтала да имам собствен такъв, който да установя и украся с любов. Винаги съм копнеела да живея в такава сграда, ако не в замък или дворец, нека бъде в стара къща от камък или апартамент от 30-те. Толкова съм влюбена в тези жилища и онова, което се случва с тях, означава много за мен. От друга страна, те са забележителна част от нашето наследство, нещо повече, наследство от висок стандарт, така че тяхната съдба трябва да е обща грижа за всички нас.

Може да се каже, че до момента съществуват два основни проблема, които засягат старите сгради в София. Първият и много сериозен такъв е тенденцията за пълното им унищожаване в резултат на частни и/или корпоративни бизнес интереси, случващо се зад умело изработената манипулация, че тези жилища са опасни и трябва да бъдат събаряни. Другият, ежедневно наблюдаван и още по-широко разпространен, засяга старите сгради, притежание на частни собственици и се корени главно в тяхното оставяне без поддръжка или възстановяване по ощетяващи ги начини, благодарение на липсата на норматив и действителен контрол. Тези проблеми ще се изясняват в предстоящите теми, където ще бъде отделено подобаващо внимание и на онези позитивни процеси, чиято цел е опазване на наследството и изграждане на нова архитектура в традиционната среда със съответното професионално отношение. Започваме именно с подобен произволен пример за една от старите градски красавици.

2 Коментари leave one →
  1. MOHAXA permalink
    юли 26, 2009 14:09

    Чудесен пример за архитектура равняваща се с най-добрите тенденции на своето време;правеща града ни да изглежда европейски и цивилизован.Това няма нищо общо със самобитния „мутробарок“ , развил се последните десетилетия , отдалечаващ ни от всичко модерно и културно.
    Поздравления за просвещението ,това е пътя!

  2. юли 27, 2009 13:57

    Благодаря за коментара, MOHAXA, и заповядай отново в Wonderland;):):):)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: