Skip to content

Особености на Българския Манталитет: Патриархалният Модел

август 5, 2009

The blog article in English

NB Със следното уточнение в самото начало – всичко написано идва от личните ми наблюдения и опит и, въпреки че те могат да бъдат достатъчно изчерпателни, за да ми позволят да използвам генерализиращи или обобщаващи форми на изказ, не биха имали претенцията да говорят от името на всички. Както и една застраховка за предотвратяване на недоразумения – чистото намерение да се вадят сивите ризи на показ е, за да бъдат избелвани на слънце.

Патриархалният Модел,
Проявление Номер Едно

Представете си следната ситуация. В семейството има момче и той е отличен ученик. Това, което се случва в резултат, е нищо да не се очаква от младия джентълмен освен да се поддържа на пиедестал. Той поема с пълни шепи благодарността на семейството, обикновено женската част от него – майка или баба. Перфектното момче е съвършено разглезено и в резултат научено да очаква, че заслужава да получи всичко, което поиска от бъдещите си взаимоотношения и връзки. Привилегия, дадена му по рождение.

Сега си представете друга ситуация. Детето в семейството е момиче и тя е отлична ученичка. Това, което се случва, е, че на мястото на боготворения идол откривате робиня. Всичко се очаква от младата дама. Колкото по-идеално е момичето, толкова очакванията към нея достигат връхната си точка. Вместо да бъде оценена за своята перфектност, тя е държана отговорна за всяка малка грешка. Нейното съвършенство не е дар от небето – то е Свято задължение.

Това е патриархалният модел; една от неговите често срещани прояви сред българите, интегрирана в манталитета. Не е кастообразно явление, а широко разпространен синдром. Мога дори да заявя, че е неочаквано популярен в рамките на добре образовани семейства и сред интелектуалните среди.

На пръв поглед най-противоречива тук се явява водещата роля на жените в процеса на формиране. Те не са доволни от този манталитет като негови обекти. Като субекти обаче не биха действали, опитвайки се да го променят, а точно обратното – те отглеждат поколения, които на свой ред ще упражняват същия модел върху техните взаимоотношения и връзки, като го подкрепят успоредно с това.

Комплексно за анализ, но не и невъзможно. Някои предположения: непрестанните изисквания, водещи до необходимостта от постоянно одобрение от страна на родителите и обществото; липсата на грамотност и мотивация за промяна или дори на желание за такава; липсата на ефикасна или волева подкрепа; личната неохота да бъдеш различен от другите във взаимодействие с настройката на обществото; слепота, ако не дори промити мозъци.

Едно сигурно нещо в заключение – този модел нарушава основните човешки права за равнопоставеност на половете. Морално задължение и належаща еволюция в манталитета е да бъде спряно по-нататъшното му насърчаване.

2 Коментари leave one →
 1. август 9, 2009 03:04

  Други качества на българското общество, вродени или придобити, ми идват на ум, като става дума за български манталитет.
  Проявление Номер Едно: Патриархалния модел, едва ли е толкова присъщо български, пък и е толкова избледнял тук, че едва ли заслужава Номер Едно.
  Други народи и култури го подържат в употреба, и по мое мнение, обществата на някои от тях са в цветущо здраве.
  А сега за конкретните ситуации. Веднага се набива на очи, че в първата главния герой, момчето, „поема с пълни шепи благодарността на семейството, обикновено женската част от него – майка или баба“.
  А къде е татко? Къде е мъжката част на семейството, която трябва да има съществено влияние върху изграждащия се мъж, в частност да ограничи женското влияние върху него в прекалени дози, за да не се превърне в мамино, бабино или друго синче – отклонение в мъжкото развитие, известно отдавна, както и причината за него – отслабена или липсваща водещата мъжка компонента в семейството.
  Тук, да отбележа, да не бъркаме семейството и дома. Защото, също известно отдавна е, че жената върти къщата. И бъдещият мъж израства в дома – доминираната от женската компонента на семейството среда, като не трябва да бъде пропит от нея. Мъжът-баща осигурява необходимата му защитна обвивка, а изискванията към момчето, големи или малки, са извън тази женска среда.
  Втората описана ситуация е повече от нормална. Детето-момиче се изгражда като жена в среда, изцяло доминирана от водещата в дома женска компонента на семейството, с ограничено мъжко влияние. Тя ще бъде пропита от средата, естествено и изискванията към момичето, големи или малки, да са вътре в тази среда.
  Нормално е добрият учител да има високи изисквания към добрия ученик. Ако не е така, значи единия не струва.
  В първата ситуация проблем може да има ако мъжа-баща е мамино синче – ще остави момчето си на прекалено женско влияние и проблема ще нараства с натрупване.
  Във втората ситуация проблем може да има ако жената-майка е мъжко момиче – поради не съвсем женската си същност.
  Аритметиката на здравата семейна среда, и не е необходимо да си психолог. Просто и ясно.
  Психолог е необходим, но едва ли ще помогне, когато простата и ясна схема бъде измененена, деформирана или разрушена от многото, предотвратими или не, житейски фактори и случки. В това число и борците за новаторство и рушители на всичко старо, ей така за принципа, или защото е по-лесно и забавно да рушиш, отколкото да градиш.
  Сложно става тогава, непредвидимо и необятно. Нямам претенции за компетентност в сложната материя на тези изменения и деформации, а и не искам да обидя някого незаслужено. Затова ще отбележа само сегашните крайни точки. А може би вече не са и крайни…
  Мислите ли, че двойка лесбийки (с извинение към тях, нищо лично) може да отгледа нормално психически здраво момче, че дори и момиче?
  Мислите ли, че двойка гейове (с извинение и към тях, нищо лично) може да отгледа момче, което да се превърне в мъж? За момиче да не говорим.
  За какво говорим, Wed?
  Липса на грамотност? Слепота и промити мозъци?
  Ще ми възразиш, че става дума само за патриархата? За доминиращия мъж в обществото., което отдавна не е така?
  Природата е определила да има мъжко и женско начало. Различни.
  Не неравнопоставени. Различни. Привличащи се и търсещи се именно като противоположности. Съединяващи се и изграждащи основен градивен елемент на обществото. За това са създадени така и за това са оцелели така. Градящи заедно, със своите различия и в своите среди, а не противопоставящи се и воюващи.
  А хората, едва ли прости и глупави, много отдавна са избрали патриархат.
  Защото мъжът, само ако е доминиращ, може да излезе при съзряването си от неизбежната женско доминирана среда и да се превърне в мъж, за да се съхрани равновесието. За да продължат да съществуват заедно двете различни половинки на едното цяло.
  А много отдавна е имало матриархат – неуспешен, явно.
  Недоумявам от това „сигурно нещо в заключение – този модел нарушава основните човешки права за равнопоставеност на половете“.
  Какви основни права нарушаваме, мили жени, с това че ние осеменяваме, а вие раждате?
  Ами да го променим! Дерзайте.
  Стъпка по стъпка.
  А патриархат в България отдавна няма. Виждате резултата навсякъде около нас. В Европа няма от по-отдавна. Съответно процента изпедерасяване на някои общества е по-висок. На местна почва, масовите прояви на простотия и оскотяване не са патриархат.
  В тази връзка, едно предложение за Особеност на Българския Манталитет : Проявление Номер N
  В желанието си да сме по праведни от папата, криво разбираме нещата:
  криворазбраната цивилизация, криворазбраната еманципация, криворазбраната демокрация…
  В потвърждение – напоследък сме по европейци от европейците…

  Извинявам се за многословието.

 2. август 13, 2009 16:07

  Благодаря за мнението, Берендер, многословно или не, то е твое.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: