Skip to content

NaNoWriMo или Международен Месец на Писането на Роман

декември 2, 2009

The blog article in English

Моята история с NaNoWriMo до този момент включва две участия, две победи и две чернови на бъдещи мои книги, които вярвам, че ще публикувам в предвещания момент. Използвам шанса, който ми предоставя инициативата, за да осъществявам практическите стъпки по своя избран път на писател. Поводът за настоящата статия е желанието ми дам повече гласност на това международно събитие, за което у нас не се знае почти нищо. Ще се радвам да се запозная с други настоящи или бъдещи участници, както и с онези, които се вълнуват изобщо от голямото писане.

National Novel Writing Month или Международният Месец на Писането на Роман е световна инициатива, която се провежда всяка година през Ноември. Не случайно, защото този месец е набеден за най-скучния през цялата година. С това се дават две значими възможности; лишеното откъм събития време да бъде осмислено с нещо полезно, а самото начинание да има възможността да протича с максимална концентрация. Конкретната задача е да бъдат написани най-малко 50 000 думи в рамките на 30 календарни дни, започвайки най-рано на 01.11 и приключвайки най-късно на 30.11. Ориентировъчно, 50 000 думи са 100 страници или един малък роман, който няма горна граница и би могъл да се превърне в голям. Всеки, успял да се справи с минималното количество в посоченото време, става победител и получава електронен сертификат след официално потвърждение за валидността на окончателния брой думи.

Наградата, обаче, не е в призовете, а в удовлетворението на самите участващи от положения труд, свършената работа, както и в гордостта от личното постижение. Целта на тази инициатива е даде мотив и стимул на всички онези, сигурна съм, познато на мнозина чувство, които винаги са искали да напишат романа на своя живот и са убедени, че това ще стане някой ден, да не отлагат повече. NaNoWriMo казват, че, ако човек не го направи сега и, най-вече, ако дори не опита, няма да успее никога. Аз споделям тяхното мнение, защото, за да има книга, трябва, буквално, първо да седнеш и да я напишеш.

Именно тази философия прави безсмислен всеки опит да бъде манипулиран крайният резултат, затова и политиката на инициативата спрямо правилата за провеждане са толкова либерални. Условията за участие са по-скоро етични по своя характер и въпрос на личен избор; ако за някого е по-важно да получи формалния приз за сметка на чужд труд или пък спам, сам определя своята награда. Такъв човек никога няма да бъде писател, защото негов е изборът да не напише своя книга. Изискването е да се започне, образно казано, изцяло на чисто, върху бял лист. Естествено, поощрява се предварителната подготовка върху идеята, сюжета, героите и прочие на бъдещия роман. Тяхното обмисляне и изграждане може да започне преди официалния старт, но часът за написването на първата дума настъпва точно в 00:00 на 01.11.

В тази връзка не се препоръчва да се използват и стари или недовършени истории, защото основната идея на инициативата е именно в тръпката да се сътвори нещо ново, като се изживеят едновременно предизвикателството и труда на онова, което означава да пишеш сериозно. Разбира се, някои автори с повече опит и достатъчно натрупан материал, които нямат нужда от експеримент и тренировки, но само от малко повече масло за своя огън, могат да намерят полза, участвайки по този начин. Важното е човек да бъде наясно със себе си и да знае какво иска да постигне, както и защо го прави.

За всички останали, които искат да бъдат именно писатели, да пишат именно книги със сериозното намерение да бъдат публикувани един ден (и дано), NaNoWriMo е точно за нас. Тази инициатива предлага мотива, ресурса и възможността талант и труд да бъдат вложени на практика и в следствие осъществени, стъпка след стъпка по пътя да бъдеш писател. Разбира се, след NaNoWriMo могат да се родят следващите непосредствено публикувани книги или дори бестселър; историята на инициативата е богата на примери. Основната цел тук, обаче, е друга, а именно да започнеш да пишеш, да се научиш да пишеш и да увериш себе си, че твоето място е наистина там, където искаш да бъде. В този ред на мисли, черновите, пълни с бъдещи поправки и безсмислиците са очаквани и добре посрещани, защото всеки истински писател знае, че никоя истинска книга не идва даром.

Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: