Skip to content

Златна Рокля от Абсолютизма

януари 6, 2010

The article in English

Спрях се именно на този модел във връзка със скорошните новогодишни празници, защото сам по себе си той е особено специален. Роклята представлява реплика на костюм от епохата на френския абсолютизъм, бляскавото време на Луи XIV, известен като Краля Слънце и господството на Рококо. Това са динамични времена на страст, великолепие и пищност, когато политика и изкуство се надпреварват взаимно да постигнат своя апогей, а тяхна люлка е Версай, сътворен от всевластния монарх.

кукла барби костюм абсолютизъм

Роклята е изцяло ръчна изработка, от кройката до декорацията, ушита преди години за моята кукла-модел по маниер, присъщ и на онези времена, когато тоалетите за аристократичните дами са се изпълнявали по специални поръчки от уникални тъкани чрез доставки от далечни, екзотични земи. Направена е от платове, чиито цветове и отблясък спрямо светлината наподобяват тези на златото. В допълнение е бродирана и украсена с конци и мъниста в подобни нюанси и във формата на френската лилия, символ на най-великата монархия тогава.

Роклята се състои от четири части; корсет и цяла долна пола от същия едноцветен материал съставляват първия кат, както и жакет с набрани до лакътя ръкави и горна пола, изцяло разполовена в предната си част за официалния, външен пласт на облеклото. Той е отново от един и същ материал, различен от този на вътрешния и изпъстрен с фигури в други цветове. Златото се асоциира със слънцето, а то от своя страна с щастието, а зелените флорални мотиви символизират здравето и настъпването на новия живот.

Всичко описано до тук очертава костюма особено подходящ за тържествени случаи от голямо значение, какъвто е и посрещането на Нова Година. Ако искате да блестите, това е подходящата рокля. Другият специален момент е от по-личен характер, а именно точно това облекло от котюр бе и моя първи успешен опит за постигане на визия от подобен характер. Надявам се да бъде толкова убедителен и за самите вас.

Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: