Skip to content

Дворецът Топкапъ в Истанбул

февруари 10, 2010

The article in English

Посещението ми в Двореца Топкапъ бе парченце от третата поред разходка, която предприех като част от моето пътешествие до Истанбул. Ако трябва да я опиша с дума, ще използвам „скоростна“ със сигурност; ако трябва да прибавя още една, изборът ми ще се спре на „удивителна“, безспорно. Емоциите, които почувствах веднага след приключването й, бяха двойка отново, разходката бе твърде изморителна, но напълно удовлетворяваща.

турция дворец топкапъ

Дворецът е забележителна част от Световното наследство на ЮНЕСКО и обикновено изисква цял ден, за да се разгледа старателно поради огромните размери и сложността на обекта. Самият паметник всъщност е съвкупност от множество вътрешни паметници. Ако не сте екстремен турист, каквато се оказах аз, и желаете да вкусите от гледките и съкровищата му с наслада, удобно и в покой, посветете му деня си.

С няколко думи, какво представлява дворцовият комплекс, това са четири основни дворове в анфиладен ред, разделени един от друг чрез напречни стени, докато всички заедно са оградени от по-високите външни стени. Главният вход е през Имперската порта, последвана от останалите две, откриващи път от предходния към следващия дворове.

Във всеки от тях, сградите на двореца, всички с различни мащаб, функции, местоположение и стилове, шедьоври до последната и по-изящни една от друга, са вградени части от стените или са обособени в красиви единични структури. Най-отличителните са Имперският съвет, Харемът, Дворцовите Кухни, множеството павилиони и прочие.

Покрити с бял камък алеи в красиви мозайки свързват отделните постройки, а зелени градини разделят пространството на по-малки живи картини. Най-изтънчена хармония омекотява с романтика тържествения пейзаж. Над всичко, великолепната морска гледка към Босфора и Златния рог, откриваща се от терасите на най-вътрешния двор, е завършващия щрих, превръщайки Двореца-шедьовър в божествената перла на Империята.

Advertisements
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: