Skip to content

Втората Разходка из Будва

февруари 24, 2010

The blog article in English

Посещението в Будва от моето пътешествие до Адриатика се разви неочаквано в много отношения. Предварително планираната еднократна разходка в крайна сметка се осъществи в две отделни обиколки. Дори първата от тях по програма ни изненада, изсипвайки ни в града още преди да успеем да се настаним в хотела, вместо в първоначално уговорения по-късен час. Така, изморени от дългия и неудобен път, без възможност да поемем дъх и да направим сутрешния си тоалет, неподготвени, без избор и време за осъзнаване, в натурален роден стил, бяхме разведени из старата част на града, за да разгледаме в ускорен кадър нейните забележителности.

будва

Предвид „организираната“ екскурзия, „професионализма“ на родните тур-оператори и „приятната“ компания на наскоро центрофугиралите се в европейската пералня сънародници, нямаше как да бъдат избегнати подобен род изпитания, разчитайки единствено на собствени умения; все пак за едно взаимоотношение са нужни двама. Опитът често се трупа без да го искаш, но впоследствие може да бъде само полезен, сигнализирайки с червените си лампички да не се повтаря риск без наличието на сериозно основание или солидна подготовка.

За сметка на това, вторият отскок бе много по-висок и успехът се дължеше на благотворната смесица от личен избор и импровизация. В удачния следобеден час, след постигане на всичко, отнето ни по време на първия тур, със сито стомахче напред и в блажени очаквания за второ по-доволно след вечеря, моята малка избрана група приятели се отправи в нова Будванска кампания с основна цел, внушителната й средновековна цитадела. Атмосферата в подобни спретнати средиземноморски градчета е, вярвам, балсам за душата на всеки човек; а те самите – мечта за конкретните някои. Май е неустоим месец и да изживееш само миг от него на бреговете на Адриатика върху зъберите на приморска крепост е емоция, без преувеличение, сравнима с космическа.

Будва е от най-старите градове по цялото крайбрежие и от най-топлите изобщо по Средиземноморието. В контраст с нищетата на хотела в малко селище в съседство, желаният домакин бе намерен тук; изглежда и не само от нас. Освен с внушителната и романтична венецианска архитектура, екзотичната растителност, обширен топъл плаж и луксозна марина, всички на куп в същото малко, древно, но оживено кътче, изненадващата среща бе обогатена със случайно, но приятно съвпадение с Годишния карнавален конгрес на градовете и концерта, организиран до яхтения залив в подножието на дебелите стени. Споменавайки него, към многото „най“ на това място-будна красавица се прибавя и призът за най-малък град, в който са опъвали жици не други, а самите Ролинг Стоунс.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: