Skip to content

Бяла Церемониална Рокля

март 3, 2010

The article in English

Избрах да представя този костюм в чест на прекрасния празник в самото начало на март, ознаменуващ пробуждането на пролетта, символ на възраждащия се живот и здравето, и едновременно, сантиментално свързан с моята персона. Старата и обичана българска традиция да се обкичваме с бяло и червено в този ден, носейки ги през целия месец до първото разлистено дърво или завърнала се прелетна птица, е претворена в тоалета. Роклята на моята кукла-модел е еклектична съвкупност от няколко идеи и приложения, причината, поради която я нарекох „церемониална“, за да ги обединя в едно.

кукла барби церемониален костюм

Основната тема на костюма, роклята ведно с аксесоарите, акцентира върху неповторимата осанка и уникален стил на Сиси, знаменателната владетелка на Австрия и Унгария. Опростена в цветовата си гама и декорация, роклята носи свежия и неподправен привкус на родните баварски земи, с чиито качества е закърмена самата принцеса. Известна със свободолюбивия си дух, тя е и негов изповедник, последовател и изразител на практика в живота. Факт, революционен в много отношения и повод за редица лични неприятности поради нравите на онези години и рамките на високия статут, който заема.

Елизабет Баварска е сред най-красивите жени за своето време, надарена с физическа красота и обаяние, въпреки които полага пожизнени грижи, стигащи до крайности, за елегантната си фигура и форми с подчертана женственост. Облича се винаги с вкус и се превръща в моден еталон. Увлича се от изкуство, рисува и пише поезия, но преди всичко е човек на движението, язди и е от най-знаменитите пътешественички тогава. Посещава редица места из Европа и особено по Средиземноморието като Алжир, Англия, Гърция, Египет, Испания, Малта, Мароко, Португалия, Турция, Франция, Швейцария.

Своеобразната амалгама от харизматична осанка, емоционален характер, енергична природа и начина, по който ги проявява, й отреждат място сред най-популярните личности за времето и сред легендите на бъдещето. Първото сърце, което спечелва за себе си извън семейството, е на нейния височайши съпруг, Франц Йосиф, император на Австро-Унгария. Брак по любов, но не лишен от повратни моменти, с какъвто драматизъм е осеян и целият личен живот на Сиси. Настоящата тема, обаче, е посветена на най-светлите и изпълнени с жизненост мигове от нейната история, изявени в костюма.

В тази семпла и ефирна копринена рокля тя би изглеждала толкова величаво, колкото и естествено в официалните си имперски одежди. Главният акцент е върху кройката; именно нейната привидна усложненост придава на тоалета търсения тържествен оттенък. Полата е цял кръг от моя детска шаферска рокля, набрана в кръста, с допълнителен вътрешен подгъв по средата на дължината вместо кринолин за още повече обем. Задната й част е изразено по-дълга от челната, за да придобие формата на шлейф. Бюстието е класическа реплика, с ниско или разлато деколте, което да оголи шията и раменете, а ръцете са облечени в широки, надиплени до лакътя ръкави. Косата е сплетена високо и украсена във венец на темето, докато част от нея се спуска свободно.

Такъв тоалет с изискани флорални орнаменти би бил подходящ, както за всенародно честван празник като настъпването на пролетта, оглавен от височайшето присъствие на владетелката, така и за официална дворцова церемония, ознаменувана с тържествен бал. Еклектичният момент в костюма се прокрадва с идеята за пост-колониална Америка и напредничавия Север в опозиция със застиналото благосъстояние на Южните щати, сред чиито танцуващи двойки бихте могли да зърнете Скарлет О’Хара в подобна богата и впечатляваща премяна.

2 Коментари leave one →
  1. Alienor permalink
    декември 7, 2011 00:42

    :))) Харесва ми философията, която споделяш в костюма… нещата стават уникални, когато добиват смисъл :))

  2. декември 7, 2011 01:00

    Благодаря, Alienor! :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: