Skip to content

Третата Разходка из Котор

март 24, 2010

The blog article in English

Ако сте любител присърце на чудесата на света, а не просто колекционер на забележителности и дестинации или дори, ако само желаете да се наслаждавате на атмосферата, с която ви даряват, моят съвет, имате ли нужда от подобен, е да подберете екскурзията си внимателно, за да запазите тези ваши срещи пълноценно изживяни в албума на своите спомени. Очаквайте подводни камъни дори в програми, „отделили“ ден за съответно посещение, на каквито се натъкна и личният ми опит по време на моето пътешествие до Адриатика. За да успеете да разгледате архитектурните богатства, да се насладите на красотата на заобикалящата ви среда ведно с внушителната природа и да вкусите от локалните кулинарни вълшебства, препоръчвам да посетите Котор индивидуално, за да не бъдете изправени пред нежелания избор между стария град, крепостта и разходката с лодка по водите на залива. Дори и тогава, обаче, ако сте наясно с вашите приоритети, въпреки няколкото отпуснати часа, до които се свежда целият ден по програма и пред риска от социални конфликти, просрочите ли ги с минута, с упоритост и бърза мобилизация е възможно да постигнете личния максимум от предоставения ви минимум.

котор

Старият град на Котор, челно защитен от водите на т.нар. най-южен фиорд на Европа зад мощните си венециански стени и приютен откъм тила от още по-внушителни отвесни канари, корона и страж на които са останките на изначално зародилата се тук крепост на Римска Далмация, бисерът на Которския залив е с незначителна големина; следователно и никак труден за обхождане. За сметка на това, голяма компенсация за малката му територия, заключена в своеобразен триъгълник, се явява значимостта му като част от Световното наследство на ЮНЕСКО, с който статут, фактически, е овенчан целият природен и културно-исторически регион на Котор, никак случайно. Единственият минус на това място, събрало куп от красотите на света, въпреки разположението си на Адриатика и славата на старо Средиземноморско пристанище, е, че не предлага плажуване и водите в залива не са препоръчителни за плуване. Спасение има, обаче, на кратък път отстояние, в лицето и сърцето на старата познайница Будва, двамата с която споделят крепка съседска дружба и не само. Струва ми се, важна и интересна информация, с която ще пропуснат да ви запознаят гидовете по време на обиколката, е, че градът е превзет и разрушен при Първото българско царство, а впоследствие предаден на Сърбия от българския цар Самуил.

Освен споменатата, Котор е претърпявал не малко други политически промени, социални катастрофи, без да бъде пощаден и от природни катаклизми. Въпреки всички тях и днес той се изправя пред нас със силата и красотата си, респектиращ и заслужаващ това уважение. Средновековната Катедрала Св. Трифон е от доминантите на града, своеобразен символ на съжителството между Римокатолици и Източноправославни християни в постоянна динамика и с менящо се преобладаване във времето тук; именно този светец се почита едновременно от двете религиозни общности. В голям интервал от своята история, настоящият град-паметник е съществувал като част от Венецианската Република, преди да го поискат и му се наситят последователно Хабсбургската монархия и Френската империя. Тези влияния лесно могат да се припознаят в характерната барокова архитектура. Дали ще предпочетете да храните гълъбите из просторните ослънчени площади с ромолящи фонтани или самите вие ще доволствате от кухнята под сянката на някое от многобройните им кафенета; ще се радвате ли на глъчката и тълпите посетители на открито или заедно с традиционните забележителности, ще се впуснете в изследване на потайности и скрити кътчета из тесните улички между къщи с плоски каменни фасади и кокетни малки веранди, това прекрасно романтично място има потенциал и съдържание да ви ощастливи. Важно би било, ако го споделите с правилния компаньон, но от вас най-вече ще се иска да имате желанието, въображението и сърцето, за да си позволите и успеете да му се насладите.

4 Коментари leave one →
 1. март 25, 2010 11:34

  wow, гледам пак си се разхождала из най-красивия град на Балканите… Поздрави и завист! Сърцето ми винаги ще се връща в Котор, при храбрите черногорци :)

 2. март 25, 2010 19:00

  Ема- радвам се, че най-накрая и аз успях да споделя своя разказ за Котор!! Все още помня впечатлението, което ми направи твоя и, ако позволиш, ще приложа директен линк към него тук:):)

 3. март 26, 2010 10:44

  Разбира се! Много ти благодаря! :)) Поздрави сърдечни!

 4. март 27, 2010 22:41

  Няма за какво Ема- за мен е удоволствие:):)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: