Skip to content

Селектирано от Турция: Истанбул

март 31, 2010

The blog article in English

Супата на деня

Първото доволство от срещата ми с вкусовете на Истанбул бе в бистрото на Исмет, миниатюрно неугледно местенце на ъгъла на хотелската улица, главната причина да извади късмет да бъде навестено от моята компания. Момента, когато опитах Супата на деня, разбрах, че е точно обратното; аз бях щастливка да се запозная с най-неустоимо приготвената супа в Истанбул и за разлика от Алиса в Страната на чудесата и злополучното й запознанство с Овнешкия бут, не изпитах колебание да бъда невъзпитана и да я изям до дъно. Не случайно определям чорбата на Исмет като „най“, защото успях да опитам същия традиционен специалитет и на други места в космополитния град по време на моите обиколки, но без основание за съперничество. Пасирана кремообразна субстанция с плътен оранжев цвят и с пикантен до мярка послевкус, която се предлага винаги с обилно количество пресен бял хляб с хрупкава ронлива коричка, топяща се в устата; само с тях можете доволно да заситите глада си. Най-любопитен от дегустацията бе моментът с разгадаването на основния продукт. Вид зърнен или бобов, може би нахут?!… Супа от леща, специален сорт червена леща, пасирана и овкусена до неузнаваемост. За пореден път се оказа, че най-семплите неща могат да бъдат най-очарователни и още повече, особено полезни. Дори наситени, апетитът ви за нея ще остане отворен.

Рибата

Второто ястие, което препоръчвам, е рибата; може да я имате основно и като ордьовър. Подходите за задоволяване на апетита в гастрономически смисъл са основно два, а възможностите са неизброими. Като всеки уважаващ себе си приморски град, Истанбул предлага изобилие от, обърнете специално внимание, пресни рибни продукти. В това най-вече ще се убедите, посещавайки Рибния пазар по протежението на кея в южноевропейската част. Това е отличен начин да съчетаете прекрасна разходка с глътка морски въздух и храна, която ще изберете сами. Освен разнообразното количество улов, от което може да ви се завие свят, там ще откриете качество, видимо в бистрата, непрестанно подменяна вода и розово-червените хриле на рибата, разбира се, ако сте се запасили с нерви за подобни зрелища. Ако сте на посещение без възможност да приготвите храната си сами или искате да изживеете удоволствието от вечеря навън с приятна компания и добро обслужване, тогава потърсете специален рибен ресторант, където ще имате възможност да разгледате менюто си, изложено „на живо“ в апетитен вид и да избирате чрез сетивата си за сметка на въображението. Популярна локация за този тип удоволствие, особено, ако се намирате в близост до историческата част на града, са заведенията под моста на Галата, откъдето също може да си вземете за вкъщи готови рибни ястия с различни гарнитури и салати.

Турският локум и нощната разходка

Какво ще има за десерт?! Почти не вярвам да съществува начин да сте пропуснали да чуете за прочутото „турско удоволствие“, турския локум, една от емблемите на нашите съседи, но, ако по също толкова незнайни причини сте пропуснали да го опитате, не губете повече възможности. Можете да го намерите, буквално, под път и над път, но ако искате да изживеете експлозия от цветове и аромати, насочете се към Египетския базар, отново в непосредствена близост до моста на Галата. Там ще се преситите от богатия избор на локум, но едновременно с това и пресладите от неописуемото разнообразие сладки, ядки и подправки. Дори да не купите нищо, емоцията от гледките по време на тази разходка ще ви се отплати с незабравими спомени. Ако от толкова сладост, обаче, има опасност да онемеете, ще ви препоръчам по-нестандартен, но и по-здравословен вариант за десерт, от същата отправна точка, а именно нощна разходка до площада Таксим, известен с бохемската си атмосфера и отворените до късно барове и кафенета. Предложението идва със съвет, не ходете там сами, освен ако не разчитате на собствени умения за самозащита и не търсите нарочни неприятности; разходка на открито в добра компания е винаги най-препоръчителния избор за приятно изживяване, а на съответното място би бил и най-правилния.

Турският чай и зелените бутилчици червено вино

Дори да сме свикнали с термина „турско кафе“, най-популярната напитка сред нашите съседи е турският чай. Той е черен и, приготвен, е твърде силен, затова се препоръчва подсладен, каквато е традиционната му консумация, редовно и в малки количества. Чаят е своеобразен социален център, защото, познато и на нас, „на чаша чай“ е повод за компания и разговор. Ще го срещнете навсякъде, както в специално отредените за случая чайни и кафенета, така и като добавка към наргилето в многобройните пушилни, създадени за това развлечение; ще ви бъде предложен дори на ферибота на път към Островите, до азиатската част на града или обратно. Любопитен спомен, който ми остана след пътешествието ми до Истанбул и който обичам да споделям с приятели под шеговита форма, е, че именно подобна чаша чай, изпита чисто на една глътка от мен, успя да завърти главата ми така невъобразимо, че да се наложи впоследствие да я намествам с помощта на станалите ми любими зелени бутилчици червено вино, на които най-случайно се натъкнах в манастирската кухня на о-в Буюкада. Виждала съм ги единствено там, но вярвам, че могат да бъдат намерени и в най-обикновен истанбулски магазин. За съжаление, не мога и да препоръчам бранд или лейбъл, защото съдържанието им така и не успя да се представи, както подобава със своето име; с него се залюбихме от раз и най-естествено си заговорихме на други теми, море и острови, романтика, живот. Животът е прекрасен, неминуемо, когато имаш сетива, за да почувстваш, да изплуваш и да гледаш отгоре, каквото и дъно да има; още повече, когато можеш да споделиш тези съкровени моменти с някой, не със зелено парче стъкло, през което пречупваш поглед към света, едва след като преполовиш, а с друг, себеподобен, с когото да бъде толкова сладко да отваряш широко очи, колкото да ги затваряш.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: