Skip to content

Лятна Атлазена Рокля

юли 7, 2010

The article in English

Напоследък съм в син период. Не в син на художник, нито син на блус-китарист, а в моето синьо, тюркоазено прозрачно в плитчините и, носейки се по атлаза на повърхността, все по-чисто и наситено средиземноморско с потапяне в дълбочина. Дори да съзерцавам към небето, отново той е пред очите ми, колкото по-озарен от слънцето, толкова по-син, реещ се със струите на мистрала и без знаен край, далеч отвъд хоризонта.

кукла барби летен костюм

Отдадена изцяло на това настроение, наливаща и пиеща от неговия кръговрат, за днешната тема съм избрала също толкова подходящ тоалет. Костюмът е единствен по рода си на този етап, въпреки че е част от старата колекция рокли на моята кукла-модел, тъй като е характерен за модата от края на 19 и началото на 20 век. Отличава се с елегантен, силно издължен силует, подчертаващ формите на тялото, изчистена и изразително отворена структура на роклята с голяма пищна шапка, които да засилят и допълнително да откроят тяхната женственост. Това са именно времената на преход между класическата и съвременната мода.

Тоалетът е подходящ за лятото заради лежерната си, лишена от излишни пластове материал и разкрепостена линия, както и заради широкополата си горна част, отлично средство за предпазване от слънцето и нежелания тен; също заради материята си, създаваща комфорт и усещане за прохлада, както и заради цвета си, лазурният, присъщ на този сезон нюанс на синия цвят. Самият костюм е ръчно шит от стара моя рокля за състезателни танци, когато тренирах подобни в миналото, още един щрих към свежата картина на лятото с идеята за музика, движение и свобода.

Тоалетът се състои от три части, горна и долна на роклята, както и шапка за главата. Полата е единна като кройка, материя и цвят, скроена в няколко пласта, наподобяващи вълни, с непрекъснат основен и горни, изцяло отворени по дължина в предната си част. Корсетът е по-семпъл като структура, без ръкави, с дълбоко правоъгълно деколте, но украсен с допълнителен подгъв по цялата му линия от бяла ивица, обшита със златист шев или сърма. Видима, но скрепена от вътрешната му страна, тя създава впечатление за наличие на бельо под корсета. Същата лента привързва шапката към главата, чиято корона е от същия син атлазен плат е най-богата на детайл и дипли от всички части на костюма.

3 Коментари leave one →
 1. юли 7, 2010 21:01

  Wed, това е и моят цвят за лято 2010. Освен дрехи и аксесоари си купих и обувки със същия нюанс на синьото. :)

  Роклята ми харесва. Не е прекалено надиплена и бих я облякла ако има моя размер. :)

 2. юли 7, 2010 23:25

  Джо, много се радвам да те видя този път на гости при мен, както и че роклята и цвета й ти харесват!! Ако имах повече материал, а и умения, с голямо удоволствие бих направила подобна за теб, в това не се съмнявай:):) Иначе, ще има още снимки на тази в английския ми блог, когато успея да преведа статията. Ще наминеш отново, нали?! Ще се радвам:):)

 3. юли 8, 2010 00:31

  Аз често минавам, но очевидно рядко оставям коментар. Ще се поправя. :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: