Към съдържанието

Кулата Галата в Истанбул

юли 14, 2010

The article in English

Желаете ли да видите едновременно кулата и принцесата в нея, мястото е именно Галата. Тя има, какво да предложи, за да я помните винаги, изкачвайки ви на върха и предлагайки да споделите неземното усещане от властването над космополитен град и над море, целуващо нозете му. Срещата ми с това солидно и изящно средновековно създание се случи в самото начало на първата разходка от моето пътешествие до Истанбул. От неизброимите съкровища, които щях тепърва да отркивам там, тя отне завиден дял от времето, предвидено за обиколка, отчасти заради присъщата ми слабост към крепостите и поради все още липсващия трейнинг, без това, обаче, да остави капка съжаление в мен.

турция кулата галата

Пресичайки моста и гмуркайки се в оживения район на историческата област Галата, изкачвайки се по своя интуитивна траектория из множеството криволичещи улици, най-неочаквано пред мен изникна и масивът на самата кула. Разположена в центъра на малък площад сред плътно обградилите я жилищни постройки с характерната за този квартал европейска осанка, от нейното потънало в сенки и хлад подножие е почти невъзможно да бъде обхваната цялата с поглед. Погледнете ли към върха, обаче, в любовна прегръдка с красавиците от 30-те, слънчевата топлина ще ви облее. Изкачите ли се на него, лицето ви ще грее във вълнение над целия град, докато самите вие сте бездиханни пред гледката.

Запазена в оригиналния си вид почти без никакви изменения до днес, кулата е построена от генуезците по време на разширяването на Константинополската им колония отвъд Златния рог в настоящата северноевропейска част на града. Дял от фортификационната система на Цитаделата на Галата, тя се намира в най-високия й край на мястото на осем века по-ранно дървено византийско съоръжение, служило за фар. От другата страна е съществувала по-стара едноименна кула. Новата е изградена от камък и въпреки многобройните беди, застигали я през вековете, дебелите почти четири метра стени и деветте й нива са се запазили непокътнати в същото протежение от време.

Превзета от Османската империя, тя е използвана последователно за затвор, наблюдение, сигнализация и обстрел, а впоследствие за възстановяване на купола, интериора и входните й елементи, единствените, претърпели по-сериозни изменения, са предприети редица инициативи. Въпреки главната улица, която води директно до северната й част, входът на кулата е от югозапад, посоката на избрания от мен подход и е достъпен по двете крила на мраморна стълба от времето на първата реставрация, когато със същия материал от остров Мармара са положени рамките на вратата и орнаменталният надпис над нея. Функцията на тези стъпала преди е изпълнявал подвижен мост.

Преминаването във вътрешността на кулата въвежда в общо пространство на две нива, някогашната главна зала на укреплението. Въпреки асансьорите, пряка връзка с горните етажи, пътуването е лабиринт от самото начало заради структурата на интериора, но и заради начина, по който са организирани посещенията. Над него, в междинната част по вертикала са разположени Ориенталско кафе, през чийто прозорец с излаз на фасадата над входа е наблюдаван охранителния гарнизон, Генуезка таверна и площи с магазини, в предложенията на които може да се потопите без да се разсейвате от гледката навън, защото прозорците са с тесни процепи на амбразури или подобни липсват изобщо.

Някога, дотам е извеждала каменна стълба, вградена в дебелината на стената. След нея изкачването продължава и днес по дървена стълба, извита в пространството на етажа, запазена и реставрирана за връзка между кухнята, обслужваща заведенията и втората рецепция на горното ниво, където спират асансьорите. Стигнете ли там, маската пред погледа ви пада, Истанбул се разстила свободно около вас, а вие сте възнаградени допълнително с избор от места за наслаждение на гледката. Непосредственият излаз е в ресторант с кафе, разположен във венеца на кулата, най-обширното място с най-големи прозорци, увенчано от нощния клуб с популярна шоу-програма.

Той заема по-тесния пръстен на върха зад прозорци в дълбоки арковидни сводове, чиято тухлена конструкция е видима в оригиналния си вид. Заведенията са отворени за посещение след последните реставрации, протекли през републиканско време, когато дървеният интериор е подменен с бетонен и първоначалният купол от олово и дърво е реконструиран в автентичния му вид с конусообразна форма, след като дълго е липсвал изобщо. Именно околовръст приютеното под него клубно пространство е разположена легендарната галерия за наблюдение на космополитния град и приласкаващото го море, същата незабравима панорама от самото съзидание на Галата до днес.

Връзки към статията

Реклами
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: