Skip to content

Адриатическо Море при Будва

август 4, 2010

The article in English

Будва е най-силния притегателен център за туристически посещения в страната си, титуляр на цялото околно крайбрежие и никак случайно припозната като „Маями на Монтенегро“ заради популярността, плажовете си, тълпите и бурния нощен живот. Самата Будванска ривиера заема централната част от черногорска Адриатика, като се простира от Петровац на югоизток в близост до Шкодренското езеро и границата с Южното крайбрежие до района на Которския залив на северозапад.

адриатическо море будва

С впечатляващия си Стар град, от най-древните поселения по бреговете на това море със завидните 2 500 години съществуване и в същото време с озадачаващото си ново строителство, Будва е олицетворение на двузначното мнение спрямо цялата ривиера и крайбрежие изобщо, привличащи с многобройните си обширни и пясъчни плажове, градчета с характерна средиземноморска архитектура, разнолик и интензивен живот, но едновременно отблъскващи с хаотичното, неестетично и прекомерно застрояване, корумпиращо красотата и позитивите на природните и историческите дадености, пренаселеността и неуредиците в поддържането на средата, обслужването и комфорта на клиентите, подсилено от неадекватно високите цени, изисквани за подобно ниво на предлаганата услуга. В това отношение, особено след припокриване на официалното становище със собствения ми опит, още повече на фона на контраста, наречен Хърватска, положението по черногорското крайбрежие изключително напомня състоянието на родното. Разлика, обаче, има в историята, защото туризмът в Монтенегро търпи солидни загуби по време на Югославската криза и сега се съвзема с бързи темпове, привличайки все по-засилен интерес.

В подобие на Дубровник, Будва възниква върху малък остров, слял се със сушата чрез пясъчен нанос, около който настоящ полуостров, но в източна посока, за разлика от Перлата на Адриатика, се развива впоследствие. Фактически, Старият град е главната историческа забележителност и все така основно непокътнато ядро на това динамично изменящо се поселение, запазил се зад дебелите си крепостни зидове сред вилнеещата околовръст модернизация, натрапчива и с ощетяваща го близост на градежите си от най-ново време. Въпреки предизвикателствата, обкичен с пъстроцветни знаменца и сцена на карнавални представления, той е отворен с всичките си пет врати към тълпите посетители, преливащи по тесните му улички в нестихващи потоци от и към главната променада отвъд стените, единствената, поемаща и придвижваща целия туристически наплив. Докато за по-специални гости и изтъкнати личности са спретнати курортите в близост като Свети Стефан и Милочер, тази дестинация е предназначена най-вече за масовата публика. С баровете и клубовете в шумно съседство, оборудвани в излишък и силно озвучени плажове, тя е атрактивна предимно за хора, настървени за купон или изгубили съня си, или просто любители на фестивалите, театралните програми и музикални събития, в изобилие провеждащи се тук, отколкото подходяща за класически семеен отдих.

Поредна разлика с района на Дубровник е липсата на архипелази тук, освен няколкото единични по-значими острови в лицето на Свети Никола точно срещу Будва и силуета на Свети Стефан също в обозрима близост. За сметка на това, мястото компенсира пълноценно с респектиращ брой плажове (около 35), голяма част обширни, предимно скалисти, но същевременно със задоволителна наличност от пясъчни, лукс предвид характерността на средата, цели три от които принадлежат на прилежащия на града остров. Осем са наградени със син флаг, допълнително признание и гордост за Будванска ривиера. В по-голямата си част плажовете се редуват на изток заедно с протежението на новия град, но в противоположната посока се намират заслужаващите специално внимание Трстено с най-финия пясък и чиста вода, и известният Яз, който държи приз за популярност като място, избрано от световните звезди Ролинг Стоунс, Мадона и Лени Кравиц за провеждане на техните концерти. Най-известният плаж на Будва, Могрен е пясъчен също, приютен до стените на Стария град и простиращ се отвъд границите й на запад до носа, чието име носи.

Градският плаж на Будва, Словенска е с чакълеста покривка, но достатъчно обширен и достъпен, подплатен с история и в съседство с пясъчния на Бечичи, титулуван за най-красив и добре оборудван по цялото южно адриатическо крайбрежие. Двата са в пряка връзка посредством тунел в полуостров Завала, който ги разделя физически ведно с прилежащите им поселения. В източния си край последният се слива с чакълестия на Рафаиловичи. Другите шестнадесетина до Свети Стефан представляват серия от по-малки плажове, в това число Каменово, Пржно и Милочер, единият между едноименните носове, другият до старата кралска фамилна резиденция, както и плажът Краличина. Будва е сред най-топлите градове в региона на Адриатика, с типичен средиземноморски климат от топли лета и меки зими, с най-високи и най-ниски постижения през месеците юли и януари. Средните температури през целия сезон, от началото на април до края на октомври тук за разлика от Хърватска, предразполагат за ползотворно плажуване и плуване, като лятната вода е 24-25 градуса и 18-19 есента. Солеността е характерната от 38 промила. Посещавайки Будва през май имах възможност само да топя краката и ръцете си в нея, но с удоволствие бих правила това в цял ръст, хоризонтално положение и делфинообразни движения, ако съм подготвена с нужната екипировка; следващия път, живот и здраве.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: