Skip to content

Крепостта Йедикул в Истанбул

август 11, 2010

The article in English

Йедикул е забележителна крепост, каквато бе и срещата ми с нея по време на третата разходка от моето пътешествие до Истанбул. Компактна, премерена и симетрична в своята структура, тя е същевременно внушителна, наблюдавайки я в страхопочитание от низините на кулите й – великани. Това фактически означава и нейното име, Крепостта на седемте кули. Именно, за да успея да докосна техните величествени нозе, предприех своето дръзко начинание да премина пеша половината път от историческия център, впускайки се в импровизираното й издирване и да поема риска да прекарам нощта пред нейните заключени порти в непознат и съмнителен квартал в самия край на Стария град, оглеждащ се в лунните води на Мраморно море. Вълнението да открия владетелката на Златната порта в целия си блясък в падналия здрач след дългото търсене мимоходом заслужаваше всички мои усилия, както късметът възнагради мен за изпитанието със случаен транспорт, върнал ме в сигурното гнезденце заедно с доволния товар от успешното приключение.

турция крепостта йедикул

В план крепостта представлява звездообразна фигура, формирана от пет от главните й кули на мястото на всеки от върховете на издаващите се ъгли, съединени помежду си с двусегментни зидове, сключени в средата към вътрешността на форта. На четири от тези зони са долепени глухи или псевдо кули с триъгълна форма. Още две подобни полуцилиндрични се намират в близост до петата основна стена, чийто център овенчава триумфалната Златна порта, рамкирана с два солидни четириъгълни бастиона. С всички тези свои елементи, в което число хектагоналните кули, маркиращи краищата й, тя е част от легендарните Теодосиеви стени, най-външния троен пръстен, ограждал и защитавал някога Константинопол. Според едни, Златната порта е автентичен дял от конструкцията им, докато други възприемат възникването й като свободностояща арка, по-късно интегрирана към тях. Каквато и да е истината, Йедикул израства като крепост, пристроена към стените на Теодосий около вече съществуващата триумфална порта.

Крепостта е видоизменяна многократно, но опазила реликвите от времето на Византия в своята външна част, главната порта и четирите фланкиращи я кули, а каквато я познаваме днес, с надграждането от трите кръгли кули и по-малкия отвор във вътрешните й стени, е дело на Османската империя. Златната порта е изпълнявала основно церемониална функция, но едновременно доказала защитната си роля, устоявайки на няколко обсади. Била е допълнително подсилвана в своеобразни фортификации, служили за укритие и отбрана или склад за провизии, а впоследствие е използвана за съкровищница, архив и затвор. В центъра й са били построени малка култова сграда и фонтан, около които жилищен квартал за гарнизона, по-късно преобразен в девическо училище, а сега цялото съорежение е музей. Освен впечатляващата внушителна осанка, Йедикул е интересна със символизма на историята и градежа си, съчетала във взаимно съществуване двете основни лица на поселението, образа на Константинопол, с който се открива към света и сърцето на Истанбул, пазено във вътрешността й.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: