Skip to content

Приказната Архитектура на Бюйюкада

август 25, 2010

The article in English

Мога да я опиша само със светлосенки, приказна светлина, струяща от небето над Мраморно море ту себеустремена, ту закачлива с игривите чайки, прелитащи на шумни талази над кръстосващите в отмерен ежедневен ритъм кораби и жадни за внимание, открадвайки си го умело на големи глътки; приземяваща се в експлозия върху хладната като метал повърхност на водите, разтапяща ги в блясък, набраздявайки ги в тръпки от морско вълнение, докато разстила великолепието си в светлинен шлейф; като полъх на вятър все по-нежна в наближаващата среща с Принцовите острови, най-пленителна от всички, гальовна в непосредствения допир с бреговете им, стопляща крайбрежните им пясъци в своя слънчев цвят и мечтана, прониквайки в сърцевината им; акустирайки в пристанището на избраника желана и отдадена, обгръщайки го във вълшебството на своята невидима милувка. Той е цял преобразен.

истанбул принцови острови архитектура

А тя е себе си и разнолика, сияеща в неустоимия си чар, неотразима отразена в разноцветната дъга. Сияеща в омаята на любовта и заслепила неговия влюбен поглед с воала си от ситни капки морска пяна, вплетен с бисери, седефи и милиони песъчинки, блещукащи и озаряващи повърхността на синевата. Оплела в паяжината си от въздушни нишки оживелите от приказка имения, омагьосала ги в стогодишен сън, пробуждащи се само в миговете на сезонен екот, потънали в разкоша на дълголетната си история и лукса да бъдат цяло естествени. Най-изящните дантели и бродерии, изкусни орнаменти от дърво, деца на причудливата природа, дарени от богатствата на острова, одухотворени от вълшебството на атмосферата и изваяни в ръцете на викториански майстори.

На върха на хълма, господар на острова, в плен на неговата господарка, прокрадваща се из потайните му кътчета и избухваща в пламъци измежду аленеещите сенки. Видение, което продължава вечно, променят се единствено местата на контрастите и бледнеещите тонове все повече от бляскаво в черно. Заглъхва в меланхолия от спомени, изплували от заника на изтлелия пожар. Стаила своите последни блясъци в заспиващия свят, искри от заряда на изминалия ден, избухващи една след друга в безброй експлозии от цветове, гръмко озаряващи в илюминация, посипващи се като жар от нощното небе и втечняващи се върху морската пустиня в скоростолинейни ивици ту плавни, ту резки при трептенията на движението. Преливащи в светлинната огласа на изгрелия на мястото й празник.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: