Skip to content

Архитектурните Ексцентричности на Бюйюкада

септември 22, 2010

The article in English

Истанбул, да не кажа Турция като цяло, е земя на различни контрасти. Спомням си, когато моята майка отиде там на работно посещение преди години, тя споделяше същите впечатления. Същинска колоритна вселена и островите не правят разлика. В протежение на всичките разходки там и през втората от тях до Бюйюкада можех да изпитвам привличането на историята и богатството на романтиката, и буквално на следващия ъгъл да се запозная с тяхната друга страна. Вярвам, че целият свят се основава на тази двойнственост, но уникалното тук е, че можете да срещнете двете в едно без усещането за каста. Също, както двете маски на драматичния театър са заедно в общия символ или защо не като Ин и Ян, и всяка една от тях със своите многобройни изражения. Намирайки се като човек в постоянно търсене на хубавото в живота (още повече, че всички ние сме заобиколени твърде много от противното), намерението ми с настоящата статия е да развеселя натъженото лице с ексцентричността на архитектурна Бюйюкада:):)

истанбул принцови острови архитектура

  • Кафе Хайал: с ексцентричната си структура излезлите като от панаир примери започнаха да изникват пред погледа ми и да го изпълват с цветове още при отпътуването с ферибота към Принцовите острови, известни също като Адалар.
  • Пристанът на Бюйюкада: с приземяването погледът се разпростира в четирите посоки. Приветстващият остров отпред с фериботното си пристанище, чудновати изненади и обитатели. Отзад, прекрасната гледка към азиатските квартали на Истанбул. В далечно ляво, параходното корабче, очакващо своите пътниците и, ококорили се в непосредствена близост, останалите „красоти“ на кея.
  • Можете да видите обичайните бели дървени вили в уникални комбинации с ексцентрични структури. Показаната жилищна сграда е отличен пример с козирката над терасата си, така отявлено диспропорционална и наподобяваща муцуната на риба-чук.
  • Втората жилищна сграда е също много добър пример за онова, което наричаме еклектика. Дървената конструкция на основния обем, чуждеещ до масивната кула, изградена от червен материал или камък. Предизвиква асоциации с Тухлената готика и по някакъв начин със стила Тюдор. Нещо като местна амалгама, уникална и ексцентрична в своето цяло. Двата силуета без общо помежду си и неспособни да разговарят на взаимен език. Можете да откриете обща черта, ако погледнете през призмата на Викторианството, но трябва да въоръжите окото си.
  • Подобни фантастични съзидания могат да се наблюдават и в Бюйюкада. Бутафорни структури, каквато изглежда жилищната сграда на показания пример или изработени изцяло от масивни материали. Изглеждат като извънземни сред традиционната местна атмосфера, но точно тяхната ексцентричност ги прави интересни за погледа. Кулите, прилепени или вградени в зданията са доста популярни сред резиденциите на Адалар.
  • Наред с характерните дървени вили е приятно да бъдат открити на острова и жилищни сгради от европейското течение на 30-те години на миналия век. Моето безрезервно обожание към тях, въпреки че очевидно се намират в същото външно състояние, както техните Софийски посестрими. Нищо странно дотук до срещата със знака „без велосипеди“. Предвид че моторните превозни средства са забранени на Бюйюкада (и Адалар като цяло) и е разрешено единствено придвижване пеша, с файтони и велосипеди, тук веднага ще откроите ексцентричността.
  • Сградата на управителното настоятелство на Адалар: моторизиран велосипед в дясно. Дали е специална привилегия за държавните институции или е случайна ексцентричност?!
  • Сградата на Здравното министерство с клон Адалар: характерна дървена структура. Което провокира вниманието ми тук, както и при предходния пример, е очевидността, че обществените и институционалните сгради са сравнително занемарени спрямо частните резиденции. Въпреки че изобщо не е изключено да срещнете неизправност в поддръжката на вилите също така.
  • Ин и Ян на Бюйюкада: моите избрани фаворити. Тези близнаци са отличен пример, най-изразителния и очарователен микро-вариант за това, което представлява Истанбул – две лица на едно място.
  • Разходката из Бюйюкада бе невероятно лично преживяване. Усещането – приказка!! Със сигурност бихте могли да се натъкнете на множество моменти на антипатия (примерно като съвременния местен стил на повечето сгради), но знам, че улиците заслужаваха всяка стъпка, а атмосферата – всяка моя глътка…
No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: