Skip to content

Тъжно Черна Копринена Рокля

септември 29, 2010

The article in English

Отминалият е тъжен месец, кончината на някои от великите хора на нашата история, а в неговия край, годишнина от нейната.

Когато избрах да шия рокля от този плат, спомням си, че моята майка ме попита: „Защо точно него?!“ Сама не знаех отговора тогава, но ми предстоеше да науча много скоро. Няколко дни по-късно разбрах, че Даяна, принцесата на Уелс е загинала в автомобилна катастрофа. Тази черна копринена рокля остава завинаги свързана с нейната памет. Днес, месец по-късно от печалния ден, обличам с нея моята кукла-модел и й посвещавам настоящата статия.

кукла барби жалеен костюм

Подобни странни съвпадения не са рядкост в живота ми и все пак, онези дни ми липсваха умения да успявам да ги приемам все по-философски с времето. Когато научих тъжната новина, останах шокирана, както толкова много сърца тогава по целия свят и едва по-късно осъзнах, че роклята, която съм ушила, е била за погребение.

В чест на Принцесата на нашите сърца

Самият костюм е красива ръчна изработка, констриуран от две части, корсаж и пола. Повечето от роклите шия именно по този начин. Представлява реплика от времената на Бурбоните и легендарните мускетари или Франция през 17 век. Всъщност, цветът и затворената му структура са обичайни за ежедневния живот тогава, предпочитано облекло дори от кралицата, Анна Австрийска.

Корсажът е направен от парче изкуствен плат, много подходящ за целта, тъй като притежава необходимите твърдост и дебелина, външен вид с пластични орнаменти с лъскав и наситен черен цвят. Беше труден за изрязване, но не колкото за последвалото ръчно шиене, защото този материал не се разнищва, а подгъвите могат да бъдат оформени чрез обикновено обгаряне със свещ. Когато към него се прикачат широките, стегнати в зоната на китките ръкави, от същия плат за полата, а след тях и навитата яка от различен, блестящ на светлината сив материал, по-пипкавата част от работата, отплатата е едно красиво творение на висшата мода.

Полата се изработва много лесно от дълго парче копринен плат, набрано в зоната на кръста и с пришит отгоре колан, за да прикрие горния ръб. Долният подгъв е външно подплатен с по-твърд материал, за да оформи силуета. Което остава, е да се украси готовия костюм с подходящи черни и сиви мъниста от колие. Всичко вече зависи от въображението.

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: