Skip to content

Криворазбраната Женственост: Високите Токчета

януари 25, 2011

Тази тема е продиктувана от двоумението на автора, 80-те ли са отново на мода или 2010-те са новите 80-те?

Колко далеч е една жена от представата за себе си и своята женственост, след като е стигнала дотам да я съизмерва с височината на токовете на обувките си и или с безспорните умения на акробат да се движи с лекота върху подобни? Интересно, имало ли е жени преди да видят свят обувките с високи токове? И, защо тогава първите са сътворени не с идея да доказват женственост, а с единствена практична цел да предпазват от уличната мръсотия? Наистина ли сме така объркани като жени, какво е то да бъдем себе си, че сме забравили за своите инстинкти и търсим отговор от отражението в огледалото, от външни белези или от друг, за да ни оприличи? Кога от изначално качество женствеността се превърна в атрибут с размер и марка? За да не я припознаваме в себе си, значи ли, че тя ни е напълно чужда или е просто наша непозната? Обувките на ток са само външен израз, също както и балетните пантофки, на част от женската природа в някои от разностранните й форми – елегантна, нежна, сексапилна, енергична… И в двата случая тя може да изглежда женствена, и да не успява, защото не в тях е скрита женствеността й. Безспорно красиви, те са и травмиращи, и недостатъчни сами по себе си. Инак, ако я придобивахме по този начин, нямаше ли всеки, който ги обуе, да се превръща в жена? Ползваме обувките за заместител, когато нямаме познание за нея; толкова по-големи искаме да бъдат токовете им, колкото по-малка е увереността ни в нас самите, опитвайки се да попълним липсата й с тях. Всяка крайност е отдалечаване от същността, към границата с нейната противоположност. Ако състезанието за себедоказване и потребността от показност са прийом на мъжката природа, а тока разгледаме като фалически символ, колкото по-голямо е съревнованието във височина тогава и повече фиксирането в него, толкова по-далеч сме от жената в себе си и се превръщаме в мъже. В този смисъл, високите токове са идеално помощно средство за осакатената женственост, която винаги ще има нужда от такива, за да се чувства жена, въпреки че е. Истинската жена не изпитва потребност да се доказва, защото знае, че е. С или без подобни атрибути, тя е еднакво себе си и боса. Как мислите, дали сред цяла армия от маршируващи високи токове, които собственичките им ползват не в израз на женствеността си, а като оръжие, с което да проправят път за своята агресия, той, истинският мъж ще има колебания да различи именно нея? Защото не обувките й ще са от особено значение, а ще присъства тя самата.

11 Коментари leave one →
 1. януари 25, 2011 23:40

  Колко добре започна и колко окаяно завърши това писание ;<

 2. януари 25, 2011 23:46

  Благодаря за коментара и изразеното мнение, х. Какво точно не ви допадна?

 3. януари 25, 2011 23:58

  Заради глупостта си жените в по-напреднала възраст започват да страдат от изкривени кости и болки на краката, неестествени възглавнички на стъпалата, грозни криви пръсти и пораснали кокалчета, а оттам и деформирани обувки. Но модата, както и други неща, изискват жертви!

 4. януари 26, 2011 00:09

  Благодаря за коментара и мнението, svetnima, заповядайте отново!

  Предполагам, ще се съгласите с мен, че никой (и модата в това число) не е в състояние да изиска нещо от човек, ако самите тя или той не пожелаят.

 5. януари 26, 2011 12:26

  „Истинската жена не изпитва потребност да се доказва …“ Прекрасно казано, Галя! Наскоро прочетох нещо подобно за истинския мъж в афоризмите на Насим Талеб.

  Ама то да бяха само токчетата, а то … цял лайфстайл: козметика, парфюмерия, бижута, дрехи. Днес няма къде да ти замирише на жена; навсякъде ти мирише на Арден, Лорен, Герлен :-)

 6. януари 26, 2011 13:57

  Благодаря, Иван, за комплимента, мнението и за коментара, заповядайте отново!

  Стремежът към красота е естествен при хората и в този смисъл разкрасяването е нормален подтик. Проблемът е, когато от израз на индивидуалността и или украшение на личността се превърне в техен заместител. Напълно съм съгласна с вас, увереността и недостигът на такава, съответно, са присъщи за всички хора.

 7. януари 27, 2011 00:06

  Разбира се, че съм съгласна с вас, че никой не може да ни принуди да правим неща, които самите ние не искаме. Лошото е, че повечето жени смятат, че модата е папагалско повторение на визия или модели на известни дизайнери без да се съобразяват нито с телесните си дадености, нито с цветовата гама и много често изглеждат много смешни. Винаги съм се чудила кога най-сетне такива жени ще разберат, че модата е това, което ви отива на вас самите.

 8. януари 27, 2011 11:35

  Разбирам ви, svetnima, за да успеят да направят това, обаче, жените първо трябва да заобичат себе си, което означава да се приемат, каквито са, с всички свои качества и слабости. Това ще им помогне да повярват повече в себе си. Не случайно модната индустрия е толкова печеливша, защото тя използва именно неувереността, манипулирайки хората да вземат решения, които не са техни. Ако разширим диапазона, същото важи за политиката, религията, прочие.

 9. януари 27, 2011 15:41

  Значи ще има доста работа за психолозите, които ще трябва да излукуват обществото ни като цяло.

 10. януари 27, 2011 15:46

  Извинете за неволната грешка в предишния ми коментар. Вместо „излекуват“ съм написала „излукуват“.

 11. януари 27, 2011 22:04

  Напълно съм съгласна с вас, проблемите на българите са действително сериозни и да потърсят професионална помощ би било от най-разумните им решения.

  Не се притеснявайте за грешката, случва се на всеки, аз лично не бих й обърнала внимание.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: