Skip to content

Ако Каймакът е Забъркан от Престъпници, Какво Остава за Утайката?

януари 31, 2011

Предупреждение! Тази статия съдържа емоция.

Стомахът ми е още преобърнат от чувството за отврат. Дали сте го изпитвали? Не знам как по-добре да го опиша освен непосилно за смилане и искаш да го върнеш там, откъдето е дошло. Поредната популярна мутра на България признава публично, че е престъпник, работил за и с престъпници. Явно е най-новата мода в тази извратена държава, защото тъмни субекти от различен калибър, политици, бизнесмени, спортсмени, шоумени и всякакви други медийни герои, се изреждат от известно време пред прожекторите със същите самопризнания. Раздават ли им нещо зад ефир? Спокойни, самодоволни и нагли, защото знаят, който трябва, няма да ги пипне или щипне. Този цирк е за народа, лъган толкова дълго, само троха признание му дай и ще ги оневини. Освен, че се изживяха като благотворителници, банки, психиатрии, съдилища, медиите са сега чистилище – най-новата им роля. Добре, какъв е проблемът? Докато в онези странните държави подобни смутни признания ще предизвикат обществена реакция и ще надуят алармата на прокуратурата, българите са така добре имунизирани срещу абсурда, че тук сензацията ще надуе само рейтинга на телевизията и злободневните форумни хранилници на останалите дружки-медии. Хранят се едни от други в общия си помиярник, героите и фабриките за герои, а плебсът смила остатъчното чувство и пречиства в еко-стил зловонието в атмосферата. Защо сега, след цялата плеяда очистени хрантутници, стичащи се от едното място по същия канален ред, четкани, изчетквани, напудряни, подплънквани от приятелчетата си-водещите домакини, за да си шу-шу-шкат комфортно-будоарно пред воайори и сеирджии? Защо сега, след като картинката ми е отдавна ясна и съм превключила на друга? Защото чашата с бъркоч преля и взе да цапа общата маса? Защото популярното лице, къпано в най-позитивна светлина, е всъщност маска на мутра, но такива са помазаниците на обществото? Или защото, полуизлегнат в осанка на народен герой, въоръжен с престорено нехайство, докато лъжите му прозираха отвсякъде, нагло, с лека досада дори, продължаваше да лее ефтини манипулаторски трикове, знаейки, че около врата му е развързано преди да проговори още, но има на него кой да се върже. Циркът в тази държава-клоунада отдавна не струва. Изборът й е също толкова ясен. Питам, какво тогава правим, които не се припознаваме с него? Пълним съдържанието на бъркоча или разделяме каймака от утайката?

3 Коментари leave one →
  1. януари 31, 2011 18:47

    Добре де, нима наистина мислиш, че хората понасят това? Защото аз не мисля. Понасят го шепа долнопробни ченгета, заели ключови позиции в медиите и властта. Но както ти се възмущаваш в своя блог, така и всички нормални хора се възмущават – кой на масата, кой в кръчмата, кой в своето интернет ъгълче… Проблемът е, че възмущението не стига. И чувството за отврат – е просто чувство за отврат. Смелостта дори не стига! Трябват радикални мерки и дори всички знаем какви са те! Въпросът е кой има силата и властта да измести ченгетата от позициите им? Ние можем да се ядосваме, но повечето хора предпочитат да се занимават със собствения си живот. Не само от 1000 километра разстояние, но дори и в София всичката тази история с подслушванията изглежда като смешен анимационен филм, в който малоумни геройчета копнеят за привличането на вниманието на всички онези, които имат силите да им го отдадат. И правилно – противодействието е ДА НЕ ИМ СЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ, да бъдат натикани в ъгъла на общественото внимание всички ченгета и престъпници, където им е мястото. Защото явно в затвора никой не бива натикан. Това, че престъпник се е разкаял не е голяма работа. Проблемът е, че скоро този престъпник ще се кандидатира за президент. И тогава всичко, от което ще има нужда ще бъде именно ВНИМАНИЕ. Игнорирай, не хаби нервите си за хора, които не хабят своите за теб. Не ставай част от игра, която не е сложна, а твърде елементарна. Само така ще можеш да станеш силна и да промениш нещо… Евентуално.

  2. февруари 1, 2011 14:01

    Ема, наистина се затруднявам, какво да отговоря, тъй като коментарът ти е по-скоро реакция от/на написаното от мен, отколкото към мен самата. Благодаря, че сподели, какъв е твоят личен избор и мнението си за ситуацията! Сигурно и сама съзнаваш, че въпреки позицията, която приемаш за правилна, тя не ти е безразлична. Това, естествено, е от значение за теб самата. Аз те разбирам и приемам избора ти, какъвто е, защото имаш пълното право на него. Самата статия е не за чуждия, а за личния избор.

Trackbacks

  1. Ако Каймакът е Забъркан от Престъпници, Какво Остава за Утайката? | Bulgarian Blog

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: