Skip to content

Профил на Социопата

юни 30, 2011

За съжаление живеем в общество, силно доминиранo от социопати. Тези хора изглеждат, държат се и се (въз)приемат по-„нормално“ от нормалните (в психологическо, нравствено, етично, прочие…, човешко измерение) хора. Питам се тогава социум ли трябва да се нарича то или социопатиум? В масовия случай изграждането на социопата се дължи на зловредните модели на възпитание, с които все така цикли обществото ни, за които този блог пише циклично и от които почти никой от нас за жалост не е бил пощаден. Ако разпознавате в себе си следните отличителни белези, но не се харесвате в този образ и искате да се промените в положителна посока, то вие сте на път да се провалите в социопатията с рисково голям потенциал да бъдете нормални. Успех!

ПРОФИЛ НА СОЦИОПАТА*

1. Безсърдечие, липса на съпричастност
Неспособни да усещат и проявяват съпричастност към болката на жертвите си, проявявайки единствено презрение към чувството за нещастие на другите и възползвайки се с готовност от него.

2. Повърхностни емоции
Когато показват това, което трябва да е топлина, радост, любов и съчувствие, то е по-скоро престорено, отколкото преживяно и обслужва скрит мотив. Гневят се от незначителни неща, но остават равнодушни и студени към това, което би разстроило нормален човек. Тъй като са неискрени, такива са и обещанията им.

3. Манипулативни и измамни
Те никога не признават правата на другите и гледат на егоистичното си поведение като допустимо. Изглеждат пленяващи, но са прикрито враждебни и властни, виждайки жертвите си единствено като инструмент, който да бъде използван. Могат да доминират и да унижават своите жертви.

4. Липса на разкаяние, срам или вина
В същината им лежи дълбоко стаен гняв, който е разпокъсан и подтиснат. Не виждат околните като хора, а само като цели и възможности. Вместо приятели, имат жертви и съучастници, които свършват като жертви. Целта винаги оправдава средствата и те не позволяват нищо да застане на пътя им.

5. Неспособни да обичат, на истинска човешка привързаност към друг.

6. Презрителни към онези, които се опитват да ги разберат.

7. Добре импровизиращи словоохотливост дори без нужната задълбоченост и привидно очарователни.

8. Крайно нарцистични и с грандиозно чувство за Аз, настроени са собственически към дадени неща като „тяхно право“.

9. Патологични лъжци
Нямат проблем да лъжат хладнокръвно и лесно и за тях е почти невъзможно да са продължително верни. Създават и изпадат в сложно убеждение за силите и способностите си. Изключително убедителни и дори способни да преминават детектор на лъжата.

10. Нужда от стимулиране, живот на ръба
Вербалните изблици и физическите наказания са нормални. Безразборността и хазартът са често срещани.

11. Липса на реалистичен житейски план, паразитен начин на живот
Често минават между капките или се заричат с голям размах за бъдещето, имат лоша работна етика, но използват другите ефективно.

12. Криминално или предприемаческо хамелионство
Променят образа си според посоката на вятъра, за да избегнат търсенето на сметка. Подменят с лекота миналото си. Потайни и параноични.

13. Обичаен външен вид

14. Ранни поведенчески проблеми, младежки простъпки
Обикновено имат минало на поведенчески и академични проблеми, но все пак успяват да се измъкнат, като мамят другите. Трудности с правенето и поддържането на приятелства. Анормално поведение като жестокост към хора или животни, кражби, както и безразборни сексуални връзки, изневяра, сексуално насилие над деца, изнасилвания и сексуални контакти от всякакъв вид.

15. Авторитарни
Крайната цел е създаването на доброволна жертва, която заробват и упражняват деспотичен контрол над всеки аспект от живота й. Изпитват емоционална потребност да оправдават провиненията си чрез одобрението на жертвата (уважение, благодарност, любов). Рядко имат проблеми със закона, но търсят ситуации, където ще толерират, прощават или ще се възхищават на тиранично им поведение.

16. Лош поведенчески контрол, импулсивна природа
Гняв, злоупотреба и оскърбление, редуващи се с частични прояви на любов и одобрение създават омагьосания кръг за насилника и жертвата, предизвиквайки безнадеждност в нея.

17. Безотговорни и ненадеждни
Не приемат да бъдат обвинявани, но винят другите дори за действия, които очевидно са извършили сами.

18. Смятат, че са всемогъщи, всезнаещи, имайки право на всяко желание, без усет за личните граници и загриженост за въздействието си върху останалите. Безразлични, че съсипват живота и мечтите на другите. Несъзнаващи или равнодушни към щетите, които причиняват.

19. Могат лесно да заявят, че целта им е да управляват света.

20. Не възприемат, че нещо с тях не е наред.

* Това е авторски превод, базиран върху текстове от оригинала.

2 Коментари leave one →
  1. Niki permalink
    юли 1, 2011 08:07

    Преди доста време гледах едно предаване от старозагорския затвор – жената беше абсолютен социопат. Лежеше за убийството на тригодишното си момиченце, което беше убила … защото извадило червилото и от чантата и и го размазало. През цялото време повтаряше „тя беше виновна, тя беше виновна“, абсолютно вярвайки си на това, което казва. Беше се примирила, че е в затвора, но смяташе, че я наказват абсолютно несправедливо. И до нес не мога да повярвам на тая гледка …

  2. юли 1, 2011 09:46

    Здравейте, Ники, благодаря ви за коментара и заповядайте отново!
    Напълно нормално е да реагирате така на подобна гледка, но за съжаление тези хора съществуват реално и това е част от човешката природа. Ако успеем да приемем този факт, бихме могли по-добре да ги идентифицираме и да се предпазваме. Още повече, че много от тях не са изявени престъпници както в примера, който описвате, те могат да са част от обкръжението ни, „приятелите“ ни, семейството ни. Лесно можем да се заблудим в преценката си, защото зад привидно сходните действия могат да се коренят различни мотиви. Ориентир би могло да бъде следното, всеки човек може да греши и наранява, но не всеки е способен да реагира хладнокръвно на болката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: