Skip to content

Полезно Корни с Фурми и Бадеми

април 12, 2014

След 20 години следване на „здравословни“ тенденции, които ме доведоха до здравословни проблеми, понастоящем кардинално променям хранителния си режим, връщайки се към традициите, откакто свят светува. Едно от най-големите предизвикателства сега пред мен е от почти изцяло въглехидратна диета с нередовни и оскъдни проблясъци на млечни и рибни да премина в почти изцяло противоположна посока (но без крайности моля!) Благодаря на зеленчуците, които спасиха крехката ми вегетарианска душа и които продължавам все така да почитам. Целта ми сега е да намаля до минимум захарите и скорбялата, като заменя всички вредни от тях с по-неутрални и природосъобразни. Ето и как се роди моето първо полезно корни с фурми и бадеми!

corny-dates-almonds

*Корни идва от названието на масов продукт от мюсли – зърнени, ядки и плодове, смесени заедно с мед.

Продукти:
1/3 ч.ч. едро смляно бадемово брашно или натрошени бадеми (задължително предварително накиснати и подсушени)
1/2 ч.ч. месести фурми (около 10-12 средно големи тъмни, арабски) и сушени червени боровинки
1 щипка канела на вкус

Най-лесното приготвяне:
Ако нямате готово бадемово брашно, можете много лесно да си спретнете такова (много скоро в блога!) или просто да натрошите бадеми с какъвто уред или техника имате под ръка. Аз използвах любимия си кухненски блендер. С него смлях фурмите и боровинките до получаване на пихтиеста смес. Започне ли да слепва в едно, значи е готова към нея да се прибавят и бадемите. Пихтията (Засмей се! :) веднага ще придобие по-„тестена“ форма и вече няма да полепва по ръцете, и ще е готова за оформяне на корнитата. Можете да ги направите на топчета като най-лесен и бърз вариант или да разстелите тестото на желаната от вас дебелина и да го нарежите в предпочитаната форма. Аз получих 8 правоъгълни десертчета, които доволно ми напомняха за любимите от едно време, но не така полезни сусамки и ореховки. Ако имате воля и търпение, оставете ги в хладилника, за да стегнат на дочаканата твърдост, както аз направих или опитайте веднага от творението си. Заслужаваме да се възнаградим!

Благодаря на Welness Mama за вдъхновението! И докато навлизам постепенно в новия си начин на живот, осигурявайки нужното време, знание и ресурси за изграждане на новите си навици и набавяне на истински полезни храни, продължавам да опитвам с бързи и лесни рецепти, които са също толкова вкусни и насищащи. Полезни и здравословни, не защото са най-новата модна тенденция, а защото ме връщат обратно там, където принадлежа – към природата, но истинската, а не отглежданата в индустриална ферма или излязла от химическа лаборатория с цветиста опаковка и гръмка реклама.

Съвсем скоро – официално – ще разберем, че сме станали жертва на Големия хранителен експеримент (както го наричам) на нашия век и следващите от него епидемии от болести, слабо или съвсем непознати досега на човечеството. Дотогава, все повече загрижени инстанции и аз в това число ще ви запознаваме със случващото се през последните 6 десетилетия с всички нас, живели и все по-трудно преживяващи от погрешната страна на монетата. За разболяващата истина зад „здравословния“ живот на 20-ти век и как можем да се справим с проблема много скоро в блога!

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: