Към съдържанието

Домашно Кисело Мляко

октомври 18, 2014

Ако сте щастливи като мен да имате обична баба (Да са ми живи и здрави и двете!), която ви е гледала с много любов, докато прекарвате безгрижното си детство при нея на село; и ако сте имали още по-голям късмет баба и дядо да са отглеждали животинки, то най-вероятно сте захранени с несравнимо полезно и вкусно истинско кисело мляко (на баба, но не това от магазина!) Такава е и моята история. Помня как с нескрит интерес гледах дядо, докато дои нашата кравичка още по тъмно, след което ми даваше да отпивам направо от паничката пълноценно и пълномаслено мляко, пълно с всички възможни най-полезни съставки. Е… ще призная, не обичах каймака, но едва сега разбирам колко здраве се е криело в него! Никога не ще забравя гъстото домашно кисело мляко, което баба приготвяше от прясно овче и ни гощаваше до насита. И вие ли сте виждали голямата лъжица да стои права в паничката?

homemade-bulgarian-yogurt

Какво полезно има в истинското сурово прясно мляко?

Калций – единствено в него може да откриете наличието на този много важен химичен елемент, който е съществен за костната структура и поддържането на оптимално телесно тегло. Не се лъжете – в купешките мляка калции не ще намерите, тъй като той се унищожава от процеса на пасторизация. Синтетично добавената му версия не само, че не се усвоява от организма добре, а и е вредна за него;

Изключително полезните за здравето ви мазнини – и в никакъв случай не тези, които купувате произведени по химичен път и в основата на епидемията от болести на модерното ни време;

Мастно-разтворимите витами, които са изключително важни за вашето здраве, поради ред причини (следете блога и ще разберете защо). Те поддържат имунната ви система, метаболизма и цялото ви тяло здрави и са от изначалните, които ви предпазват от фатални болести.

Ензими – природата е създала всяко свое творение с уникален баланс. За да може организмът ви да смели съставките на млякото, са му нужни ензимите, естествено намиращи се в него. Тези ензими се унищожават при топлинна обработка. Унищожени, тялото започва да извлича от наличните запаси/резерви в организма ви и така те започват да намаляват. Това е причината пастьоризираните млечни продукти да допринасят за остеопорозата!

Какво друго е важно да знаете, за да осигурите здравословно мляко за здрав организъм?

Има огромно значение, дали животните са гледани на открито и приемали естествена зелена паша или сено (както в малките ферми и домашните стопанства) или са от добитък, отглеждан в промишлени условия на закрито и изхранван със зърнени култури и много други (повярвайте) вредни „храни“, каквато е практиката.

А защо истинското кисело мляко е толкова полезно?

Най-важната причина е, че този ферментирал млечен продукт е напълно натурален пробиотик, който осигурява естествените полезни бактерии, толкова нужни ни за здравето на стомашно-чревния тракт. А от стомахът тръгват всички болести. По време на процеса на ферментация значително се подобряват много от полезните съставки на млякото.

homemade-bulgarian-yogurt

А ето как да си направим бързо, лесно, вкусно и най-вече полезно домашно кисело млекце, почти като това на баба? Оказва се на чак толкова голяма философия!

1) Набавяте си сурово прясно мляко директно от производител (списък скоро в блога), само охладено и в никакъв случай пастьоризирано;

2) Загрявате го. Казват, че без да се свари, кисело мляко не може да стане. Тъй като обаче топлинната обработка над определена температура го лишава от жизнено необходимите ензими и някои други негови крайно полезни съставки, предстои ми да експериментирам в тази посока. Ако все пак го правите по „традиционните“ инструкции, трябва млякото да кипне, докато каймакът му се надигне, след което го оставяте да поизстине до температурата на ръката ви (нито горещо, нито студено).

3) Прибавяте закваската, по съвет на мама – 1 с.л. на 0.5л прясно млекце. Прибавете постепенно от прясното мляко към закваската и после я изсипете в общото количество. Мама каза, че е важно хубаво да разбъркате, но не разбивайте. Едно от най-важните условия, за да се получи киселото мляко, е закваската. Успех с намирането на подобна пожелавам, както на себе си, така и на вас!

4) Така приготвената рожбичка завивате в дебело вълнено одеяло или плат и го оставяте да престои на топличко между 4-6-8 часа в зависимост от условията, за да ферментира. Аз лично го оставям да си поспинка една цяла нощ и бодро да ми се усмихне на сутринта.

homemade-bulgarian-yogurt

5) Накрая хапвате с най-голям апетит и гордост!

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: