Към съдържанието

Полезно Корни с Фурми и Бадеми

април 12, 2014

След 20 години следване на „здравословни“ тенденции, които ме доведоха до здравословни проблеми, понастоящем кардинално променям хранителния си режим, връщайки се към традициите, откакто свят светува. Едно от най-големите предизвикателства сега пред мен е от почти изцяло въглехидратна диета с нередовни и оскъдни проблясъци на млечни и рибни да премина в почти изцяло противоположна посока (но без крайности моля!) Благодаря на зеленчуците, които спасиха крехката ми вегетарианска душа и които продължавам все така да почитам. Целта ми сега е да намаля до минимум захарите и скорбялата, като заменя всички вредни от тях с по-неутрални и природосъобразни. Ето и как се роди моето първо полезно корни с фурми и бадеми!

corny-dates-almonds

*Корни идва от названието на масов продукт от мюсли – зърнени, ядки и плодове, смесени заедно с мед.

Продукти:
1/3 ч.ч. едро смляно бадемово брашно или натрошени бадеми (задължително предварително накиснати и подсушени)
1/2 ч.ч. месести фурми (около 10-12 средно големи тъмни, арабски) и сушени червени боровинки
1 щипка канела на вкус

Най-лесното приготвяне:
Ако нямате готово бадемово брашно, можете много лесно да си спретнете такова (много скоро в блога!) или просто да натрошите бадеми с какъвто уред или техника имате под ръка. Аз използвах любимия си кухненски блендер. С него смлях фурмите и боровинките до получаване на пихтиеста смес. Започне ли да слепва в едно, значи е готова към нея да се прибавят и бадемите. Пихтията (Засмей се! :) веднага ще придобие по-„тестена“ форма и вече няма да полепва по ръцете, и ще е готова за оформяне на корнитата. Можете да ги направите на топчета като най-лесен и бърз вариант или да разстелите тестото на желаната от вас дебелина и да го нарежите в предпочитаната форма. Аз получих 8 правоъгълни десертчета, които доволно ми напомняха за любимите от едно време, но не така полезни сусамки и ореховки. Ако имате воля и търпение, оставете ги в хладилника, за да стегнат на дочаканата твърдост, както аз направих или опитайте веднага от творението си. Заслужаваме да се възнаградим!

Благодаря на Welness Mama за вдъхновението! И докато навлизам постепенно в новия си начин на живот, осигурявайки нужното време, знание и ресурси за изграждане на новите си навици и набавяне на истински полезни храни, продължавам да опитвам с бързи и лесни рецепти, които са също толкова вкусни и насищащи. Полезни и здравословни, не защото са най-новата модна тенденция, а защото ме връщат обратно там, където принадлежа – към природата, но истинската, а не отглежданата в индустриална ферма или излязла от химическа лаборатория с цветиста опаковка и гръмка реклама.

Съвсем скоро – официално – ще разберем, че сме станали жертва на Големия хранителен експеримент (както го наричам) на нашия век и следващите от него епидемии от болести, слабо или съвсем непознати досега на човечеството. Дотогава, все повече загрижени инстанции и аз в това число ще ви запознаваме със случващото се през последните 6 десетилетия с всички нас, живели и все по-трудно преживяващи от погрешната страна на монетата. За разболяващата истина зад „здравословния“ живот на 20-ти век и как можем да се справим с проблема много скоро в блога!

Как срещнах Трета буна

април 6, 2014

Тогава нямаше да си помисля, че година по-късно ще живея точно над нея. Всяка сутрин заедно ще зърваме морето, а вечер ще заспиваме с него. Това е животът ми тук и сега – вечна моя мечта, която сбъднах този септември.

Точно преди година имах причини да обърна гръб на Софето София и реших да подаря усмивката си на моренце. Не съм пропускала сезон без него, откакто съм се родила. Този път обаче реших да поживея за около месец при брат ми във Варна, докато стигнат парите.

Наричах го свой експеримент и забелязвах как варненци, с които се засичах на Трета буна, разширяваха зеници, когато им го споменавах. Думата явно криеше завоалирано за тях значение, както когато морската вода там се размъти. Чудатите реакции ме забавляваха, но хората се пооглеждаха за мен и моята тайнствена конспирация.

И за мен бе непознато, странно и вълнуващо, страшничко дори в началото без изначален план и представа как се живее на самотек самостоятелно на ново място. Друг избор нямах освен да се хвърля с главата напред в експеримента. Дори във водата влизам отработено плавно с опашката си два крака.

В програмата ми за деня, освен работата и лежерът вечерта, влизаше като редовно задължение трамбоването до моренце. Трябваше да се набира материал за морския ми сайт и да се плува. И като всеки, който тепърва има да се учи по реда му с опит – грешка, първите няколко дни обикалях по централните плажове.

Точно тогава се случи в района да има моментно замърсяване на водата. Трябваше да реагирам бързо и намеря по-чисто спотче. След кратка справка с нета, който трудно споделя на български полезната си информация, стигнах до Първо златно правило. Заселваш ли се на непознато място – говори с местните! Така разбрах за буните.

Колкото по-нагоре отиваш от градските плажове, толкова по-чиста става водата. „Върви към буните. От Трета нататък е най-добре.“ Благодаря на варненци за просветлението. Търсиш ли – намираш, а с питане и до Трета буна се стига. Ето как моят път ме отведе при нея.

Не бе влюбване от пръв поглед, а нещо сериозно – истинска любов, която узрява и става по-дълбочинна с времето. Дори сега, когато пиша това, стомахът ми се свива от гъдела на пърхащите водни кончета. Ако сте обичали, познавате неописуемото чувство и насладата. Още помня скоростта, с която се бях забързала към нея. Със същия устрем ме привлича и до днес.


Не дойдох тук по плаващи пясъци. Аз съм Галя – дете на водата и плувам в открито море. Морето ми е страст. 2013 изпълних мечтата на живота си. Сега живея точно над Трета буна. Имам най-невероятната гледка и басейн със солена вода.

Херинга във Фолио на Фурна

април 5, 2014

Докато сърфистите днес ги вееше вятърът, мен ме засърбяха ръцете за първия ми рибен шедьовър. Нека истинският морски живот започне сега! Моето кръщене в приготвянето на риба бе тази вкусна и лесна норвежка херинга във фолио на фурна.

Norwegian Herring

Приготвяне:

Спрях се на херинга, защото е изключително полезна риба. Този вид е един от най-наситените на полезните Омега-3 мастни киселини, с които организмът неутрализира възпалителните Омега-6. За съжаление, в хранителните вериги в готово за консумиране състояние консервираната риба се предлага само в марината от олио. Тъй като Омега-6 мазнини се съдържат в преобладаващо количество в слънчогледовото и всички останали видове рафинирани растителни масла, това е една от причините да избера да си спретна прясно замразена филирана норвежка херинга. Моето здраве заслужава отделеното време!

Разфасовката от 0.5 кг ми излезе 5 лв. за 6 малки филенца, според мен достатъчни за 2 порции, стига да има с кого да ги споделите. Херингата се оставя да се размрази, а вие използвате да си направите обичайната крайморска обиколка също като мен. Така и апетитът доволно се обостря – от личен опит го знам! Докато чакам фурната да загрее предварително, измивам филенцата и ги постилам върху алуминиевото фолио, като ги овкусявам и гарнирам по следния бърз и лесен начин.

Намазвам ги с краве масло, защото то съдържа важните за организма полезни наситени мазнини за разлика от рафинираното олио, което е още по-вредно в термично обработено състояние. (Не ви се вярва? Скоро за това в блога!) Поръсвам с хималайска сол (никаква готварска!) и черен пипер, и добавям нарязани зеленчуци, каквито имам под ръка в хладилника, в този случай лук и чушки. Завивам филенцата във фолиото и ги слагам във фурната на 180 градуса за 20 минутки. След което си ги хапвам най-доволно. Добър апетит и на вас!

Ако се интересувате от истински полезни храни или бързи и лесни рецепти, направени с тях, продължавайте да следите блога ми и моя нов живот на морето!

Бананови Мъфини и Хляб

март 30, 2014

Ето как една здравословна, пълноценна и хранителна диета може да те мотивира да се завъртиш в малката си спретната кухничка с голяма гледка към морето. Първите ми бананови мъфини в живота с кокосово брашно са черешката на тортата за този прекрасен и слънчев уикенд в самия край на март. Нима има по-неустоимо от невероятно уханна и вкусна закуска, която е и здравословна, и лесна за приготвяне?

Picture 081fb

Една от моите лесни рецепти за най-полезната закуска, адаптирана от Welness Mama, с която може да приготвите изключително хранителни мъфини или бананов хляб без вредните традиционни брашна, били те рафинирани или пълнозърнести. Всички включени съставки са възможно най-здравословни за нашия организъм; напълно традиционни, те са моя/нашия правилен избор пред разболяващите ни диетични тенденции от последните десетилетия. Ето още за моята кардинално нова здравословна диета и традиционните полезни храни, които използвам.

Продукти за 6 средноголеми бананови мъфини:

  • 4-5 яйца
  • 2 банана
  • 1/2 чаша кокосово брашно
  • 1/4 чаша кокосово или краве масло
  • 1 чаена лъжица сода бикарбонат
  • 1 чаена лъжица ванилия

Фурната се загрява предварително на максимална стойност, а през това време всички продукти се смесват в едно и забъркват добре с миксер или блендер. Аз използвам механичната тел за разбиване на яйца на моя любим пасатор. По избор може да се добави малко прясно или бадемово мляко, което аз предпочитам и единствено използвам. С получената смес успях да напълня наполовина новите си формички за крем карамел и мини кексчета от термо-устойчило стъкло. Можете да използвате и метални или еднократни от алуминиево фолио, но гледайте произходът да е сигурен. В никакъв случай не бих ви препоръчала синтетични форми за мъфини, тъй като са токсични. Печете до 20 мин., в зависимост от температурата на фурната.

Стевия (Билка)

март 29, 2014

Билката стевия е естествен подсладител с много дипълнителни полезни свойства. Тя е моята зелена „захар“ в порцеланово бялата ми захарничка, с която замествам дори и меда. Захарта под всякаква форма е изключително вредна и трябва да бъде изцяло изключена от диетата, тъй като се състои от токсичната фруктоза. Медът от своя страна съдържа глюкоза и фруктоза наполовина, но те са в естествено състояние и балансирани с други полезни съставки. Вижте още за традиционните полезни храни, които използвам в моята революционно нова здравословна диета!

stevia-bilka

Стевия (Stevia Rebaudiana) се предлага в Билковата аптека на цена от 5 лв. за 50 гр. под формата на брашно (ситно смялна) и листенца за запарка; (среща се и като билкова тинктура). Прилага се за понижен имунитет, хипертония, високи кръвна захар и холестерол, затруднена функция на черния дроб и панкреаса, дерматити, съдейства за редуциране на теглото и е естествен подсладител за диабетици.

Употребявам я като подслаждам кафето си с 1/2 к.л. стевия на брашно (може чаша чай или кисело мляко, като това е доза за ден). За билков чай 1/2 к.л. се запарва в 1 ч.ч. (250 мл) вряща вода, след което кисне 10 мин. Пие се 3 пъти дневно (80 мл) половин час преди хранене (30-40 мин). Използвам я и като подсладител / заместител на захарта или меда в различни рецепти.