Skip to content

Полезни храни

Следните полезни храни и продукти влизат в състава на моята здравословна диета и изцяло нов начин на живот.

Източници на полезни мазнини

Наситени мазнини

През последните 6 десетилетия погрешно ни е втълпявано, че наситените мазнини са вредни, но нито науката доказва, нито историята потвърждава това. Липидната хипотеза трябваше да донесе много злини преди да се провали с гръм и трясък. Ако тя бе вярна, то нискомаслена и пълнозърнеста диета, богата на растителни (семенни) масла и въглехидрати, и отрекла наситените мазнини трябваше да успее да намали заболяванията, а наместо това ги е увеличила драстично! Ракът и сърдечните заболявания, епидемия сега, никога не са били подобен проблем и дори почти непознати на медицината преди масовата поява (през 50-те год. на мин. век) на тези нови за човечеството рафинирани продукти. За сметка на това, наситените мазнини са традиционна храна, откакто свят светува и организмът ни не само е еволюционно съвместим, но и се нуждае от тях, за да бъде здрав (да расте и функционира правилно). Те са също основополагащи за редуциране на теглото!
(Защо – подробен материал за всичко това скоро в блога!)
Кокос
Кокосово масло
Нехидрогенирано растително масло, богато на наситени мазнини, но без Омега-3
Virgin coconut oil has a pH of 5.5 (средно киселинно) -7.8 (слабо алкално)
Едно от малкото полезни за организма, произвеждано по натурален път без обработка с химически процеси.
91.00 % Наситени мазнини
6.000 % Мононенаситени мазнини
3.000 % Полиненаситени мазнини:
— Омега-3 Линоленова (мастна) киселина
2 % Омега-6 Линолова (мастна) киселина
6 % Омега-9 Олеинова (мастна) киселина
Кокосово брашно
Основен заместител на пълнозърнестите и рафинираните брашна за производство на тестени изделия.
кокос на прах 300 гр. 5 лв.
Кокосови стърготини
Чудесни са за всякакви десертни изделия.
Кокосово мляко (не съм еспериментирала)

Авокадо
Авокадово масло (не съм еспериментирала)

Краве масло (пълномаслено; бих го заменила с кокосово масло, ако бе по-достъпно откъм количество и финанси, гледам в тази посока; използвам го за мазане и готвене)
Сметана (пълномаслена)

Полезни ненаситени мазнини

Маслини
Зехтин
Нехидрогенирано растително масло, богато на мононенаситени мазнини със слабо наличие на Омега-3
Едно от малкото безвредни за организма растителни масла, произвеждано по натурален път без обработка с химически процеси.
14 % Наситени мазнини
72 % Мононенаситени мазнини
14 % Полиненаситени мазнини:
<1.5 % Омега-3 Линоленова (мастна) киселина
9–20 % Омега-6 Линолова (мастна) киселина
— Омега-9 Олеинова (мастна) киселина

Вредни за здравето ненаситени мазнини

Никакви обработени и рафинирани масла и олиа!
Растителни масла (получени при химическата обработка на семената и рекламирани за природосъобразни и здравословни) не бива да се консумират, тъй като са основен вредител и в основата на повечето и по-сериозни заболявания (затлъстяване, диабет, сърдечни проблеми, рак), които само нашият век познава – времето на тяхното създаване.

Източници на полезни мазнини и протеини

Риба
Като пескетарианец това е единственото месо, което консумирам. Морската риба е изключителен източник на полезни наситени и омега-3 мазнини и протеини. Като всяко месо има киселинно pH, затова би било чудесно да се консумира с растителни храни за балансиране на киселинността.
Скумрия (най-богата на полезни наситени и омега-3 мазнини риба !, препоръчително по-малки и млади екземпляри, за да се избегне проблема с живака)
Пъстърва
Херинга
Риба тон (селений)
Сардини (селений)
– (sardina pilchardus walbaum) консерва е препоръчително, в собствен сос 90 гр. в 125 гр./70%
191 калории за 100 гр.
мазнини 11 гр.
наситени 3.3 гр.
мононенаситени 3.1 гр.
полиненаситени 4.4 гр.
омега- 3 2.5 гр.
протеини 23 гр.
въглехидрати 0 гр.
фибри 0 гр.
sodium/natrium 0.7 гр. (1.7 гр.)
Сьомга (селений)
Аншоа
Хайвер (треска)
Дроб от треска
Скариди (селений + миди и seafood)

Яйца (селений)

Източници на умерено (до не дотам) полезни мазнини и протеини

Млечни

Като ово-лакто вегетарианец консумирам яйца и млечни продукти. Заедно с рибата и маслото това са единствените храни от животински произход, които консумирам. (Обмислям желатин и бульон.) Важно е източниците да са свободно отглеждани и тревопасли. Консумацията на млечни храни и изделия трябва да е умерена. Кравето мляко е алерген и най-малко съвместимо с човешкия организъм. В тази връзка, козето мляко е най-препоръчвано. Млякото се свързва и със стимулиране на заболявания като рака, както и с намаляване (а не увеличаване!) на калция в организма. Продаваното е пълно с животински хормони и, обработено, не притежава полезните свойства, с които се акламира. Ако бъде консумирано, трябва да е сурово и от чист източник.
Прясно мляко не употребявам (негов заместител в готвенето може да бъде бадемовото мляко).
Ферментиралите млечни продукти като киселото мляко са най-препоръчителни:
Кисело мляко (високомаслено)
– козе
– овче 1.10 лв. 300 гр./1.50 лв. 400 гр./1.40 лв. 370 гр.
7%/6.5%/6%
95 калории за 100 гр./97 калории за 100 гр./-
мазнини 6 гр.
протеини 5.4 гр.
въглехидрати 5.1 гр.
– биволско
Кашкавал
– кози 400 гр./350 гр.
298/267 калории за 100 гр.
мазнини 24.90 %/24 гр.
протеини 16.86 %/16 гр.
въглехидрати 1.64 %/2 гр.
МСВ>40% (мин. 40% мазнини в сухото вещество)
– овчи
– биволски
Сирене козе (по-умерено от кашкавала, с най-нискокиселинно pH; или овче, биволско)

Ядки и семена
Препоръчително е да се консумират умерено, ако не могат съвсем да се избягват, предимно сурови (без кашу – суровото кашу е вредно !) и задължително накиснати преди консумация, за да се разградят вредните им вещества
Кестени (starchy)
Бадеми
(единствените 2 вида ядки с алкално pH !)
Кестеново брашно
Бадемово брашно
Бадемово мляко
(чудесни заместители на традиционните брашна и млякото)
Лешници и кашу (умерено, леко киселинни / леко алкални)
Орехи (в крайни случаи, те са едни от най-киселинните ядки и не са препоръчителни при проблеми с щитовидната жлеза)
Тиквено семе (умерено)
Сусам (умерено)
Слънчоглед (умерено) (селений)

Гъби (селений)

Източници на въглехидрати
Де факто такива не са нужни, тъй като въглехидратите и захарите са основен вредител и в основата на повечето и по-сериозни заболявания (затлъстяване, диабет, сърдечни проблеми, рак). Повечето не се повлияват от основните начини на третиране за неутрализиране на вредните им вечества като накисване, покълване, ферментиране. Никакви обработени и рафинирани !
Зърната и всички брашна, зърнени и тестени (селений) трябва да се избягват напълно !
Житото е много вредно дори и след третиране.
Подобно в идея по-слаба степен важи за ечемик и ръж.
Оризът (но белият, а не кафевият) (starchy) е по-приемлив след накисване.
За булгур и грис важи общото правило (но не съм експериментирала още).
Картофите също да се избягват с изключение на сладкия картоф (starchy), който може да се консумира след накисване.
Захарта и фруктозата също задължително да се избягват, тъй като са токсични.
Медът е техен естествен заместител; въпреки че е наполовина глюкоза, наполовина фруктоза, той е натурален продукт. Консумирайте мед, който се захаросва – това означава, че е с ниско съдържание на фруктоза.
Стевия е друг полезен и природосъобразен билков подсладител.
Естествени захари могат да се набавят по естествен път и от плодовете и зеленчуците.

Източници на фибри, витамини и антиоксиданти
Сушени плодове
Червена боровинка
Стафиди
Фурми (starchy)
Смокини (starchy)
Сини сливи
Сушени кайсии
Бобовите трябва да се избягват и консумират само в много редки случаи след необходимото третиране.
Червена леща (starchy) и бамя
Боб и грах (starchy) (в краен случай)
(Подходящи за крем-супи в пасирано състояние.)
Кълнове

Плодове и зеленчуци
Ябълки
Sarchy:
Банани
Тиква
Моркови
Червено цвекло
Карфьол
Броколи
Зеленолистни (маруля, спанак)
Лук (селений)
Краставици
Чушки (печени)
Домати
Патладжан

Билки
Бял равнец
Малина (листа)
Бъз (цветчета)
Бъзак (зрънца и сироп)
Мента
Червена боровинка
Мурсалски чай
Лайка
Мащерка
Липа
Босилек
Шипка
Салвия или Градински чай
Стевия

Подправки
Сол (хималайска или морска, никаква готварска!)
Сода (натриев бикарбонат, Е500) (алкализираща) 100 гр.
Ванилия 1.5 гр. 5 дози
Канела 10 гр.
за ароматизиране и оцветяване на десерти и пълнежи за печива
(предупреждение: може следи от сухо мляко, яйчен меланж, глутен, сусам)
Какао (натурално на прах) 50 гр.
273 калории за 100 гр. сух продукт
мазнини 10-12 гр.
протеини 27 гр.
въглехидрати 16.4 %/2 гр.
Горещо какао – рецепта: 1 ч.л. какао + мед на вкус с малко гореща вода се разбърква до получаване на кремообразна смес, след което се добавя още вода или мляко и се загрява до кипване;
за приготвяне на кремове, торти и пудинги/домашни сладкиши

Хранителни добавки
Не съм почитател, но храните, които ядем днешно време са крайно дефицитни на основни хранителни вещества, които са жизненоважни за организма и нашето здраве. Ето защо се налага тяхното добавяне и допълнителен прием.
Магнезий (в различни форми)
Жизненоважен минерал, от който всички сме дефицитни, отговорен за солиден брой реакции и функции в организма (зъби и кости, обменни процеси, мускулна и нервна система, отпадналост и умора, електролитен баланс, метаболизъм (+В:на въглехидрати и мастни киселини) и производство на енергия, синтез на белтъците (+В), делене на клетките, (В:изграждане на еритроцити).
250 мг, 30 таблетки с Витамин В комплекс за 6.50 лв.,
не съдържа: глутен, лактоза, консерванти, алергени, ГМО,
препоръчителна доза (ПДП): 1т./ден
Магнезий (магнезиев карбонат) 250 мг 67% от ПДП
В1 (тиамин) 0.7 мг 64%
В2 (рибофлавин) 0.8 мг 57%
В6 (пиродиксин) 1 мг 71%
В12 (цианоколабамин) 0.5 микрограма 20%
0.13 калории (11.9 за 100 гр)
3 мг ненаситени мазнини (0.3 гр)
0 белтъци
1 мг въглехидрати/полизахариди (1 гр)
0.05 гр фибри (4.4 гр)
Масло от дроб на треска (не съм експериментирала)

No comments yet

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: