Към съдържанието

Беренде: Наследство в Риск

април 15, 2009

The blog article in English

NB Когато имате шанс да разглеждате стенописи и снимането с фотоапарат не е забранено, никога не използвайте светкавица, защото нейната светлина ги уврежда.

българия църква беренде

Тревога!! Тази скъпоценна перла от културно-историческото ни наследство на брега на р. Нишава е изоставена на съдбата си на прогресивно разрушаване от БЕЗ-отговорните институции. Това е реално и се случва в България.

Беренде е симпатична малка структура с твърде непретенциозен вид, чиито стойност и сила лежат в нейната сърцевина. Там, заключени зад единствен вход и под дълбоки сенки, уникалните й стенописи са потънали в тревожния си сън. Побързайте и все още може да имате шанс да се докоснете до нейния свят на съкровища, датиращи от времето, когато е построена и самата църква.

Защо скъпоценна: По настоящем в България има още само четири места с фрески от същия средновековен период така добре запазени. На три от тях е присъден статут на Световно Наследство от ЮНЕСКО. Това са Боянската църква, Ивановските скални църкви и Параклиса в Хрельовата кула като част от комплекса на Рилския манастир. Четвърта е Църквата на Земенския манастир, призната за паметник на културата от национално значение.

Защо уникална: Целият интериор на църквата е изцяло покрит с изображения от основите на стените до върха на сводестия таван. Всички те са от един и същ период на полагане, XIV в. Интересно и уникално е църква с подобни параметри, функция и местонахождение да притежава толкова богата украса, която е надвила разрухата на времето и е достигнала до наши дни.

Парадоксът: На църквата е даден статут на паметник на културата само от регионално значение б.а., необяснимо защо; или може би да, ако се вземе под внимание нейното гранично местоположение и политическата атмосфера на онези времена. Последвалите упадък, бездействие и(или) корупция на институциите все пак обясняват защо паметникът е бил изоставен след това на милостта на съдбата и на спорадичната грижа на местните хора, на които всъщност тя дължи своето продължаващо съществуване.

Тревожният сигнал: Църквата в Беренде е в много опасно състояние. Рискува срутване всяка минута, а стенописите вече са жертви на мухъла, който ги изяжда. Спешни мерки са крайно необходими, за да се подсили конструкцията, да се изолира и вентилира помещението, както и да се почистят и реставрират ценните изображения вътре. Бихме могли да имаме още един стойностен паметник тогава, с чието опазено богатство да се чувстваме горди. В противен случай каква е алтернативата, да изчезнем?!…




Според История на България, т.3, 1982 г.:

Стенописите от църквата до с. Беренде, Софийско, имат регионално значение.

Според сведенията от НИПК:

1) Църквата при гробищата при с. Беренде е обявена за Народна старина, ДВ бр. 69/27 г.;

    „Народен Археологически Музей – София
    Списък на Народните Старини No1
    Съгласно Протокол No46 от 30.03.1927 г. Комисията за старините при Министерството на народното просвещение обявява за народни изброените в настоящия списък No1 старини.
    Забележка: Законът за старините остава в сила и спрямо всички старини, които още не са обявени чрез специален списък за народни.
    София и Околността
    7. Църквата при гробищата при с. Беренде
    Освен гореизброените за народни старини ще се смятат всички надгробни и селищни могили, старите окопи, девташларите, побитите камъни, мегалитите, паметници „Змейови къщи“, изкуствените пещери и всички пещери, обитавани от човека.
    гр. София, 22.06.1927 г.
    Директор на Народния Археологически Музей в София и Председател на Комисията за старините, Андрей Протич“

2) Стенописите в църква „Св. Св. Петър и Павел“ са обявени от национално значение в Протокол No11 на СОПК от 07.12.1966 г., без обнародване;
3) Църквата „Св. Св. Петър и Павел“, с. Беренде, общ. Драгоман, обл. Софийска, е декларирана като художествен паметник с писмо на НИПК No3107 от 18.09.1978 г.

С благодарност към Берендер за упътването и към Симеон Николов за съдействието при набиране на тази информация.

15 коментара leave one →
  1. април 16, 2009 10:15

    Църквата на Беренде е архитектурен и художествен паметник на културата от национално значение, призната за „народна старина“ от 1927 година. Построена и изписана по времето на цар Иван Асен II. Не случайно толкова майсторски изписана. За съжаление, споделя съдбата на десетки подобни безценни паметници, оставени ни от предците. Виждал съм рухнали стари църкви.
    Аз съм един от тези, които трябва да потънат вдън земята от срам, че църквата е в това състояние. Аз съм един от тези които трябваше да я опазят. Аз съм от нейните стопани. Това е моята църква.
    Църквата в Беренде ще бъде спасена. Гарантирам. http://www.berender.org

  2. simeonpopov permalink
    юли 18, 2009 18:41

    Уед, чудесна статийка, хубаво е хората да знаят, че истинското ни богатство се руши. Защото не парите са истинското богатство, но поне с тяхна помощ то може да се съхрани. Сигурно си била, ако ли не потърси параклисчето Св. Тодор до село Скрино /родното на Св. Иван Рилски/ което е в абсолютно плачевно състояние, а църквичката се датира от 12 век !!! В момента има полу разрушена дървена постройка, която уж да я пази от капризите на времето, която всеки момент може да рухне. Бях вътре и скърцаше и се клатеше. Църквичката вече е полуразрушена, но има доста стенописи, които могат да се съхранят. Поздрави и продължавай в същия дух ! :))

  3. юли 19, 2009 19:07

    Хеххех здравей, радвам се да те видя в Wonderland:):):):) Не съм била в това параклисче, благодаря за препоръката- ще го посетя при първа удобна възможност. Звучи много интересно като датировка въпреки състоянието, в което пишеш, че се намира. Радвам се, че научавам за любопитни нови местенца от теб. Поздрави!!!!

  4. октомври 31, 2009 17:56

    Предполагам, че имаш предвид църквата Свети Теодор до Бобошево. Тя е под дървена барака и е от 12 век, но е до Скрино.

  5. ноември 1, 2009 20:53

    Привет Thorn и добре дошъл в Wonderland:):):):)

  6. ноември 2, 2009 01:49

    Добре заварила. Не съм за пръв път тук, но за пръв път пиша. И естествено сбърках – исках да кажа, че Свети Теодор НЕ е до СКрино.

  7. ноември 4, 2009 14:13

    Ще се радвам на твои коментари, изобщо посещения и в бъдеще!! При положение, че и двамата се занимаваме с проблеми на наследството, при взаимно желание, можем да установим и някаква форма на сътрудничество. Поздрави!!

  8. Thorn permalink
    януари 26, 2010 14:42

    На medchurches.livejournal.com сложих статия за Беренде

  9. януари 28, 2010 17:01

    Това е чудесно Thorn!! Приложил си линк и към Инициативата, а тъй като не се открива лесно, ето и директна връзка.

  10. ноември 3, 2010 01:20

    Здравейте,
    не мога да Ви опиша колко съм щастлив, че някой се е сетил за уникалните стенописи на Св. Петър – Беренде и Св. Тодор – Бобошево.
    (С малко уточнение към Берендер – църквата е от времето на Иван Александър, който след коронацията си е приел името Асен – явно и двамата съдим по „изчезналия“ надпис над входа :)
    Дълги години алармирам особено за Св. Тодор, писах статии, водих там посланици – ефект – нулев.
    На всичкото отгоре това лято научих, че е паднал мизерният дървен похлупак – грандиозно съхраняващо приспособление, и стeнописите тази зима ще са на разположение на снега да ги довърши.
    Опитвам се да открия в нета телефон на кметството и да ги питам тия двадесет-тридесет мъже, дето „живеят“ в селото не са ли чували понятия от сорта „културен туризъм“ и не им ли се прищява да съхранят паметника, че току виж им донесъл някой лев, ако не духовно изживяване.
    Не знам – ако сте навити ходим да опънем поне едни найлони за през зимата – аз съм на линия.
    d.al.dimitrov@abv.bg

  11. ноември 22, 2010 13:02

    Здравейте и от мен и моля да бъда извинена за закъснението на отговора ми.

    Радостта ви е споделена- чудесно е да чуя от още някой, загрижен и работил по съдбата на Беренде.

    В статията е посочена връзка към сайта на фондацията, която е сформирана именно с тази цел- спасяване на църквата в Беренде. Чрез нея бихте могли да се свържете с нейния инициатор или директно да изберете най-удобния и ефективен за себе си начин, чрез който можете да допринесете за каузата.

    Истината е, че, ако паметникът бе достатъчно ценен за нас българите, той отдавна щеше да бъде спасен. Може би добра и работеща идея е, апелът за подпомагане да бъде насочен към чуждестранни институции, чиято именно задача е да спасяват за благото на света наследство, чиито родни стопани са му обърнали гръб безвъзвратно.

  12. СТОИЛ permalink
    януари 4, 2012 00:11

    На чуждестранните институции не им пука за България! Като ви гледам ,тука сте една шепа родолюбци, надявам се не само на думи!? Ако сте навити това лято отиваме за 2 седмици, и ремонтираме което е нужно, за да не се руши сградата. Покрив, прозорци и врати. Строител съм, имам машини и инструменти, мога да помогна и с малко пари. Ако и вие намерите някой лев, и участвате с труда си мисля ,че може да свършим добра работа. ГОВОРЯ СЕРИОЗНО!!!! Мисля че мога да осигуря спането в Беренде. stoilkolev@abv.bg

  13. януари 5, 2012 00:20

    Благодаря ви за коментара, Стоил. Нямам представа, какво е състоянието на паметника в момента, нито дали ще ви позволят да го пипате, дори да имате желание. Това е България. Моята препоръка е да опитате директно да се свържете с Берендер и да проверите, какво се случва с неговата инициатива или да отидете направо на място и да проучите, какви действия ще ви бъде позволено да предприемете. Ако имате нужда от моята консултация като архитект, вече знаете, къде да ме откриете.

  14. СТОИЛ permalink
    януари 5, 2012 16:09

    Ами, да я променим тая България! Чюдя се, дали БОТЕВ и ЛЕВСКИ са взели разрешение от Султана на Османската империя, за организиране на въстание??? ЦЪРКВАТА И СТЕНОПИСИТЕ С ИНИЦИАТИВИ НЯМА ДА СЕ СПАСЯТ, А С КОНКРЕТНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА ХОРА, КОИТО НЕ ОЧАКВАТ ДА ПОЛУЧАТ ПОЧЕСТИ, ЗА ТОВА КОЕТО ЩЕ СВЪРШАТ ЗА ОПАЗВАНЕТО НА ИСТОРИЧЕСКОТО НИ НАСЛЕДСТВО !!! Ако наистина това е единственият цялостно запазен ансамбъл от тази епоха в България не знам какво още има да чакаме ???

  15. януари 5, 2012 20:02

    Действайте, Стоил, напълно разбирам ентусиазма ви и не случайно ви посъветвах да се свържете с Берендер. Доколкото бях запозната, неговата инициатива не е противовес, а изцяло хармонира с вашите намерения – „КОНКРЕТНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА ХОРА, КОИТО НЕ ОЧАКВАТ ДА ПОЛУЧАТ ПОЧЕСТИ“.

Вашият коментар