Skip to content

Млекомати за сурово прясно мляко

октомври 25, 2014

Търсиш ли, намираш! След дълго проучване и питане, успях да открия млекомат, откъдето да си доставям жизненоважно сурово прясно мляко за директна консумация и за подквасване на вкусно домашно кисело млекце, масло и сметана.

surovo-pryasno-mlyako

Защо е толкова важно да се консумират сурови млечни продукти? Тъй като те съдържат всички необходими полезни съставки за поддържане на добро здраве, имунна система и оптимално телесно тегло. Всъщност, всички тези неща са взаимносвързани.

Защо не можем да си набавим тези жизненоважни съставки от купешките млечни продукти? Причината е в начина на производство – млечните продукти от магазина са пастьоризирани. Пастьоризацията е процес на топлинна обработка на млякото, която унищожава калция и мастно-разтворимите витамини А и Д в него, както и всички ензими, нужни на организма, за да го асимилират. В следствие на този дефицит, тялото започва да извлича от своите резерви, за да може да се справи с обработката и в резултат се стига до състояние на остеопороза.

Защо трябва да консумираме сурови млечни продукти, каква е разликата между тях и пастьоризираните, защо тази разлика се измерва със здравето ни и защо пастьоризацията, освен вредна, е излишна, скоро в блога с много повече подробности!

Замислете се, защо нашите баби са доживели до дълбока старост. Защо днешно време столетници няма, а човешкият живот се е съкратил наполовина? 80% от този отговор се крие в храната. Нашите баби са били щастливи да се хранят с пълноценни и естествени продукти. Няма нищо по-здравословно от традиционната храна, към която нашите тела са еволюционно привикнали. За съжаление, в днешно време тя вече е лукс, дори официално забранена на много места, а намирането й се превръща в борба за оцеляване. В крайна сметка, човек следва сам да избере за какво и на кого да плаща.

Знаете ли, че в страни като Канада и Австралия, консумацията на сурово прясно мляко не е позволена? Причината за подобни забрани са силните лобита на големите индустриални и фармацевтични производители, които печелят от масовото потребление на синтетични продукти за сметка на нашето здраве. Въпреки че всички подобни практики тръгват от САЩ, там вече се събуждат за глобално разрастващия се и излизащ от контрол проблем с епидемията от фатални болести. Американците тепърва отварят врати назад към традиционното и здравословното, учейки се от полезния и дълговечен опит на нашите баби.

За наша радост, в Европа и България, консумацията на сурово мляко е официално позволена, което ще рече, че макар и с трудности понякога, закупуването на сурови млечни продукти е напълно възможна и осъществима. Това става директно от малки кравеферми и частни производители, но не се налага да се ходи до самото място на производството. В Европа, в страни като Австрия, Хърватска, Чехия, Полша, Румъния, Словакия и Словения, а от няколко години и в България, съществуват специални машини, т.нар. млекомати, чрез които фермерите могат да складират и доставят суровата продукция директно до клиента.

Притежателите на подобни автомати следва да са регистрирани, а млякото, предлагано от тях, прясно издоено и в изрядност с официално съществуващите хигиенни стандарти. Най-важното, то не е пастьоризирано, а само охладено, което го предпазва от развитието на микроорганизми и вкисване, докато запазва неговата пълномасленост и пълноценността на минерали, витамини и ензими – два жизненоважни фактора за нашето здраве.

Освен че е гарант за качеството на продукта като по-сигурен вариант за потребителя от нерегламентираното доставяне „зад ъгъла“, иновативността на тези машини се състои в това, че позволяват директната продажба на прясна продукцията от производител до потребител, с което се избягва оскъпяващата роля на прекупвача. Потребителят има шанса да закупи истинско мляко на изгодна цена, а производителят да получи необходимата възвръщаемост за своя труд. В допълнение, това спестява допълнително разходи за транспорт, обработка и дистрибуция, като поощрява местното стопанство.

Ето как, доставяйки си истински продукт, пълноценен и полезен за нашето здраве, ние създаваме устойчив живот, както за себе си, така и за околните.

Списък на регистрираните млекомати в страната:

ВАРНА:

+ Млекомат за сурово мляко
на ул. Басанович 144, Варна
от ферма / производител, ж.к. Чайка, Варна

+ Млекомат за сурово мляко
на бул. Чаталджа, пазар „Чаталджа“, павилион 90, Варна
ферма / фирма-производител, ул. Антим І 29, Търговище

+ Млекомат за сурово мляко
гр. Варна, ул. Русе 55
от ферма / фирма-производител, ж.к. Младост, Варна

[Колхозен пазар]

ВРАЦА:

Млекомат за краве мляко
на площад Суми, Враца
от кравеферма, Стопански двор, с. Нефела, общ.Враца, обл.Враца

Млекомат за сурово мляко
на площад Суми, Враца

ДОБРИЧ:

Млекомат за сурово краве мляко
на Централен кооперативен пазар, Добрич
от селска ферма, с. Котленци, общ. Добрич

КАРЛОВО:

Мобилен млекомат за сурово краве мляко
от ферма, с.Розино, общ.Карлово

НОВА ЗАГОРА:

Млекомат за сурово краве мляко
на площад Търговски 8, в смесен магазин за търговия с хранителни и нехранителни стоки, Нова Загора
от кравеферма, кв. Индустриален, Нова Загора

ПЛОВДИВ:

Млекомат за сурово краве мляко
на ул. Младежка, Пловдив, извън концесията на пазара
от ферма, местност Синора, гр.Хисаря, общ.Хисаря

Млекомат за сурово краве мляко
на ул. Младежка 1, Пловдив
Млекомат за краве мляко
на ул. Бръшлян 1, Пловдив, общ.Пловдив, обл.Пловдив
от ферма, с.Опълченец, общ.Братя Даскалови

Млекомати за сурово краве мляко
магазин „Лекси“, бул. Марица 19, Пловдив
магазин „Лекси“, ул. Капитан Райчо 56, Пловдив
магазин „Лекси“, ул. Пещерско шосе 78, Пловдив
от ферма, ул. Късдере-33-та 1, с.Поповица, общ.Садово

Млекомат за сурово краве мляко
на ул. Цар Иван Асен ІІ 69, Пловдив
от ферма, Стопански двор, с.Новаково, общ.Асеновград

Млекомат за сурово краве мляко
на паркинга на супермаркет „Триумф“, ж.к.Тракия, Пловдив
от ферма, местност Кьошка, с.Ягодово, общ.Родопи

Млекомат за сурово краве мляко
на ул. Победа 60, Пловдив
от ферма, ул. Панайот Волов 18, с.Желязно, общ.Марица

Млекомат за сурово краве мляко
на ул. Пере Тошев 65, Пловдив
от ферма, с.Дълбок извор, общ.Първомай

Млекомат за сурово краве мляко
на ул. Георги Раковски 34, гр.Раковски, общ.Раковски
от ферма, ул.Тракия 28, гр.Раковски, общ.Раковски

Млекомати за сурово краве мляко
на ул. Кокиче 2а, с.Войводиново, общ.Марица
на ул. Васил Левски 37, с.Стряма, общ.Раковски
от ферма, Стопански двор, с.Стряма, общ.Раковски

Млекомат за сурово краве мляко
на ул. Кирил Томов 22, с.Брестовица, общ.Родопи
от ферма, ул. Кирил Томов 22, с.Брестовица, общ.Родопи

РУСЕ:

Млекомат за сурово краве мляко
на ул. Цар Освободител 5, с.Тетово, общ. Русе
от ЗКПУ „Тетово“, ул. Цар Освободител 5, с.Тетово, общ. Русе

[ТЕЦ (служебен)]

СЛИВЕН:

Млекомат за сурово мляко
в кв. Сини камъни-8, Сливен
от земеделски производител, кв. Даме Груев, Сливен

СОФИЯ:

Млекомат за сурово краве мляко
на ул. Черни Лом 10-12, общ.Сердика
от фирма, бул. Черни Лом 10, общ.Сердика

[няколко пазара]

СТАРА ЗАГОРА:

Млекомат за сурово овче мляко и
2 млекомата за сурово краве мляко
на ул. Пазарска 13, Централен общински пазар, Стара Загора
от Земеделски институт, Стара Загора

ТЪРГОВИЩЕ:

+ Млекомат за сурово краве мляко
на Кооперативен пазар, ул. Гладстон, Търговище
от ферма, ул. Осъм 3, с. Осен, общ. Търговище

ХАСКОВО:

Млекомат за сурово краве мляко
в ж.к. Орфей, комплекс 1, до магазин 5, Хасково
от ферма, ул. Иван Вазов 33, с.Крепост, общ.Димитровград

Прясно мляко директно от регистриран производител:

с. Гроздьово, общ. Долни
чифлик, обл. Варна,
ферма № 91060210
сурово краве мляко

с. Здравец, общ. Аврен, обл.
Варна
ферма № 91370014
сурово краве мляко

с. Рибен, ул. “Кирил и
Методий” №85, общ. Долна
Митрополия, обл. Плевен,
кравеферма рег. № 58470072
краве мляко

Животновъден обек
с рег.№
59600748
гр.Гулянци, обл.Плевен,
общ.Гулянци , местност «Край
село
»
сурово краве мляко

Кравеферма,рег. № 7078-0468
с.
Щръклево местност „Летище”
втори стопански двор,
сурово краве мляко
от с. Щръклево ул.
„Камчия”
№ 25, Община
– кмет Иваново

Кравеферма,рег. № 7052-0254
с.
Ново село, Община
– кмет Русе
от ЕТ „Вежен Церигг” гр.
Русе ул. „Борисова”
№ 8

Кравеферма, рег. № 7174 – 0450
гр. Борово кв. „До село -Юг” сурово краве мляко
от „Биомилк” ООД,
гр. Борово ул. „Патриарх
Евтимий”
№ 3
а, Община
– кмет Борово, обл. русе

гр.Сливен, кв. Дебелата кория,
кравеферма № 8800А0099
сурово краве мляко
от ТД„ПОСТТ”ООД гр.Сливен
Бл.19, вх.Г,ап.20

с. Гавраилово, общ.Сливен,
стопански двор, кравеферма
№ 88540029
сурово краве мляко
от ЗП„Пепа Христова
Йорданова”
с.Гавраилово, общ.Сливен
ул.”Добри Чинтулов” № 8

с. Мечкарево, общ.Сливен, сурово краве мляко
стопански двор, кравеферма №
8868-0001
от „Еко асорти-Й.Б.”ЕООД
с.Мечкарево, общ.Сливен

Животновъден обект
Рег. № BG23 22710013
обл. Софийска, с. Бов, общ.
Своге, м-ст „Прекръске”
сурово краве мляко
сурово овче мляко
от „ЧЕМЕРНИК” ООД
обл. София
гр. София, общ. Столична
ул. „Черни лом” № 10

Животновъден обект за
отглеждане на крави за мляко
Рег. № BG23 20800728
обл. Софийска
гр. Златица, общ. Златица
ул. „Цар Калоян” 8
сурово краве мляко
отАтанас Йорданов Георгиев
обл. Софийска
гр. Златица, общ. Златица
ул. „Цар Калоян” 8

Животновъден обект за
отглеждане на овце
Рег. № BG23 2232Б001
обл. Софийска
гр. Костинброд,
общ. Костинброд
сурово овче мляко
от
ИНСТИТУТ ПО
ЖИВОТНОВЪДНИ НАУКИ
обл. Софийска
гр. Костинброд, общ.
Костинброд
спирка „Почивка”

с.Елхово
общ.Николаево, обл. Стара
Загора
сурово краве мляко
от „АСКЕНТ”ЕООД
гр.Стара Загора
ул.”Сава Силов”№49

Кравеферма
рег.№ 86520160
с.Дряново
сурово мляко
от Александър Руменов Тонев
„МУЛТИ ТРЕЙДИНГ”
ЕООД

NB! Този списък ще бъде периодично допълван

Пълен списък на регистрираните производители на първични продукти за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход

Домашно Кисело Мляко

октомври 18, 2014

Ако сте щастливи като мен да имате обична баба (Да са ми живи и здрави и двете!), която ви е гледала с много любов, докато прекарвате безгрижното си детство при нея на село; и ако сте имали още по-голям късмет баба и дядо да са отглеждали животинки, то най-вероятно сте захранени с несравнимо полезно и вкусно истинско кисело мляко (на баба, но не това от магазина!) Такава е и моята история. Помня как с нескрит интерес гледах дядо, докато дои нашата кравичка още по тъмно, след което ми даваше да отпивам направо от паничката пълноценно и пълномаслено мляко, пълно с всички възможни най-полезни съставки. Е… ще призная, не обичах каймака, но едва сега разбирам колко здраве се е криело в него! Никога не ще забравя гъстото домашно кисело мляко, което баба приготвяше от прясно овче и ни гощаваше до насита. И вие ли сте виждали голямата лъжица да стои права в паничката?

homemade-bulgarian-yogurt

Какво полезно има в истинското сурово прясно мляко?

Калций – единствено в него може да откриете наличието на този много важен химичен елемент, който е съществен за костната структура и поддържането на оптимално телесно тегло. Не се лъжете – в купешките мляка калции не ще намерите, тъй като той се унищожава от процеса на пасторизация. Синтетично добавената му версия не само, че не се усвоява от организма добре, а и е вредна за него;

Изключително полезните за здравето ви мазнини – и в никакъв случай не тези, които купувате произведени по химичен път и в основата на епидемията от болести на модерното ни време;

Мастно-разтворимите витами, които са изключително важни за вашето здраве, поради ред причини (следете блога и ще разберете защо). Те поддържат имунната ви система, метаболизма и цялото ви тяло здрави и са от изначалните, които ви предпазват от фатални болести.

Ензими – природата е създала всяко свое творение с уникален баланс. За да може организмът ви да смели съставките на млякото, са му нужни ензимите, естествено намиращи се в него. Тези ензими се унищожават при топлинна обработка. Унищожени, тялото започва да извлича от наличните запаси/резерви в организма ви и така те започват да намаляват. Това е причината пастьоризираните млечни продукти да допринасят за остеопорозата!

Какво друго е важно да знаете, за да осигурите здравословно мляко за здрав организъм?

Има огромно значение, дали животните са гледани на открито и приемали естествена зелена паша или сено (както в малките ферми и домашните стопанства) или са от добитък, отглеждан в промишлени условия на закрито и изхранван със зърнени култури и много други (повярвайте) вредни „храни“, каквато е практиката.

А защо истинското кисело мляко е толкова полезно?

Най-важната причина е, че този ферментирал млечен продукт е напълно натурален пробиотик, който осигурява естествените полезни бактерии, толкова нужни ни за здравето на стомашно-чревния тракт. А от стомахът тръгват всички болести. По време на процеса на ферментация значително се подобряват много от полезните съставки на млякото.

homemade-bulgarian-yogurt

А ето как да си направим бързо, лесно, вкусно и най-вече полезно домашно кисело млекце, почти като това на баба? Оказва се на чак толкова голяма философия!

1) Набавяте си сурово прясно мляко директно от производител (списък скоро в блога), само охладено и в никакъв случай пастьоризирано;

2) Загрявате го. Казват, че без да се свари, кисело мляко не може да стане. Тъй като обаче топлинната обработка над определена температура го лишава от жизнено необходимите ензими и някои други негови крайно полезни съставки, предстои ми да експериментирам в тази посока. Ако все пак го правите по „традиционните“ инструкции, трябва млякото да кипне, докато каймакът му се надигне, след което го оставяте да поизстине до температурата на ръката ви (нито горещо, нито студено).

3) Прибавяте закваската, по съвет на мама – 1 с.л. на 0.5л прясно млекце. Прибавете постепенно от прясното мляко към закваската и после я изсипете в общото количество. Мама каза, че е важно хубаво да разбъркате, но не разбивайте. Едно от най-важните условия, за да се получи киселото мляко, е закваската. Успех с намирането на подобна пожелавам, както на себе си, така и на вас!

4) Така приготвената рожбичка завивате в дебело вълнено одеяло или плат и го оставяте да престои на топличко между 4-6-8 часа в зависимост от условията, за да ферментира. Аз лично го оставям да си поспинка една цяла нощ и бодро да ми се усмихне на сутринта.

homemade-bulgarian-yogurt

5) Накрая хапвате с най-голям апетит и гордост!

Моето морско прераждане

април 20, 2014

Моето първо боядисано яйце за първия ми морски Великден! Като направя равносметка, колко първи неща осъществих, откакто си преместих сърчицето до морето – това се казва истинско прераждане за нов живот!

sea born easter egg

Светъл празник и на вас, следвайте сърцето и сбъдвайте мечтите с пълна вяра в себе си!

Tasos Easter Egg Candle

П.П. Христос Воскресе! А там, където посрещнах Великден аз, се поздравяват с Христо Анести, палят църковни свещички и кукли на политици, раздават червени яйца и черпят с вкусни портокалови козунаци и курабийки. Подробен очерк за моето пътешествие до Тасос и неговите бележитости, как се пекат агънца на плажа и се играе сиртаки насред улицата, очаквайте много скоро в блога!

Легенда за спасителите

април 19, 2014

Първата ми плувна проба беше откъм северния плаж на Трета буна, откъдето тръгват сърфистите. Тази страна може да е подходяща за тях, но не и за нас плувците. Наветрена е, морето там е често по-бурно, а дъното – каменисто и става стръмно дълбоко.

В един такъв вълнист ден се кръстих на моята буничка. Както се казва, цопнах се да й направя сефтето и тя веднага ми показа характер. На следния ден, естествено, отново бях там, но този път решила да говоря със спасителите да ми препоръчат по-подходящо място за плуване.

Трябва да знаете, че родните спасители са като останалите си колеги. Професионалисти са. Всеки спасител ще ви каже, че плува от малък или е станал такъв, защото обича морето. И вие ще направите успешен опит да им се доверите и повярвате. Истината обаче е някъде там.

Повечето, както сами си казват и показват, са предимно там заради свалките. Дали ги умеят, е вече друг въпрос. По-важен е ентусиазмът. Стоиш си на поста, пускаш въдички и се оглеждаш за каквото клъвне. Само че не всички са сладководни шаранки. Има едногорода рибки, които плуват в открити солени води.

Ето че отивам да питам младежа в червените шорти на Трета буна, дали познава дъното при северния плаж добре, за да ми препоръча подходящо място за цамбуркане. Той ме гледа през слънчевите очила, нахилен с голяма запетайка на устата и току примлясква с дъвка.

– „Защо се интересуваш?“
– „Защото търся добро място за плуване.“
– „Е щом ще плуваш, значи дъно не ти трябва. Давай смело, а ако почнеш да се давиш, ще те спасявам. Има още време до края на работното.“
– „Ха, това ли била целта?“ – В първия момент се шашкам на стила, не съм свикнала с такава директност.

Все пак и в София мъжете проявяват логика и остроумие, но са винаги желязно непристъпни. После бързо сменям честотите и долавям хавата. Младежът явно е помислил, че го заговарям с други цели. В неговото измерение очевидно дамите канят. Благодаря му и продължавам да експериментирам сама в търсене на по-доброто дъно.

Излязла да съхна на брега, виждам, че спасителчето все още се навърта около поста. Разхожда се напред-назад по бреговата ивица и мята погледи несръчно се оглежда в моя посока. Работното му време отдавна е изтекло, плажът е вече пуст и други удавници за щастие няма.

Така и не му стана извънредната работа, а моята тепърва предстоеше. Трябваше да намеря добро спотче за плуване на Трета буна. Там е по-спокойно и я навестяват невестяваха малцина. Има си мрежа за волейбол и две капанчета за бира на плажа и рок за подгрявка. Място току като за мен и аз го знаех без все още напълно да осъзнавам.

Пълномаслено ягодово кисело мляко и цветна плодова салата

април 13, 2014

След като осветих върбовото си венче в светената вода на Трета буна и направих поклоническата си обиколка оттам до фара на вълнолома и обратно, бе време да изпъстря и подсладя първата си морска Цветница. И както подобава за празник, зарадвах сърчицето и стомахчето си с цели две цветни бързи и лесни рецепти.

1va morska cvetnica

По своя лична непринудена традиция на този ден винаги си спрятам плодова салатка или млекца от горски плодове. Така ги разбирам аз цветята! А вие помните ли плодовото кисело мляко в стъклени буркани, които връщахме за жълти стотинки едно време? Можем да си направим същото вкъщи и сега и да се облизваме все така доволно за по-здравословна отплата. С тази много лесна и вкусна рецепта за ягодово кисело мляко ще си осигурим нужен порцион от белтъчини, мазнини, пробиотик, витамини и фибри между основните хранения без да ги жертваме за вредните съставки на готовите плодови млека в магазина.

strawberry yogurt

Трябват ви само:
Кисело мляко
Ягоди
Мед по избор

Препоръчвам да използвате всяко друго различно от кравето мляко и с колкото може по-висока масленост над 3-те процента. Аз лично не консумирам кисели млека под 3%, а най-често предпочитам да ползвам и хапвам овче кисело мляко от 7% или биволско мляко от 8%, които са налични в магазина. Бих се радвала, ако се продаваше козе мляко, а до краве мляко прибягвам, когато другите са свършили.

Ако сте имали баба на село, която да ви прави истинско гъсто домашно овче мляко, в което лъжицата стои права, ще ме разберете, а съвсем скоро в блога ще прочетете, защо това е важно за вашето здраве! Смесвам същото млекце с прясно нарязани ягодки в любимия си блендер (и пасатор върши идеална работа) и доволно хапвам най-бързото и възможно по-полезно ягодово мляко.

Е да, нищо не би могло да се сравни с бабиното кисело мляко и плодовете от нейната градина, расли на чист въздух и слънце, и богати на полезни съставки от плодородната почва. Но тъй като ние сме тук и сега и опитваме да бъдем възможно по-полезни на себе си с наличните полезни храни на нашето време, извадете по някой друг плод, изостанал в хладилника и спретнете вкусна и лесна плодова салата с последната останала лъжица мляко, гъсто като сметана.

plodova salata-qgodi-kiselo-mlqko

Както аз направих с моите продукти:
ягоди
1 банан
2 киви
лъжица овче кисело мляко
мед по избор

Честит празник и да ви е много сладко!

Полезно Корни с Фурми и Бадеми

април 12, 2014

След 20 години следване на „здравословни“ тенденции, които ме доведоха до здравословни проблеми, понастоящем кардинално променям хранителния си режим, връщайки се към традициите, откакто свят светува. Едно от най-големите предизвикателства сега пред мен е от почти изцяло въглехидратна диета с нередовни и оскъдни проблясъци на млечни и рибни да премина в почти изцяло противоположна посока (но без крайности моля!) Благодаря на зеленчуците, които спасиха крехката ми вегетарианска душа и които продължавам все така да почитам. Целта ми сега е да намаля до минимум захарите и скорбялата, като заменя всички вредни от тях с по-неутрални и природосъобразни. Ето и как се роди моето първо полезно корни с фурми и бадеми!

corny-dates-almonds

*Корни идва от названието на масов продукт от мюсли – зърнени, ядки и плодове, смесени заедно с мед.

Продукти:
1/3 ч.ч. едро смляно бадемово брашно или натрошени бадеми (задължително предварително накиснати и подсушени)
1/2 ч.ч. месести фурми (около 10-12 средно големи тъмни, арабски) и сушени червени боровинки
1 щипка канела на вкус

Най-лесното приготвяне:
Ако нямате готово бадемово брашно, можете много лесно да си спретнете такова (много скоро в блога!) или просто да натрошите бадеми с какъвто уред или техника имате под ръка. Аз използвах любимия си кухненски блендер. С него смлях фурмите и боровинките до получаване на пихтиеста смес. Започне ли да слепва в едно, значи е готова към нея да се прибавят и бадемите. Пихтията (Засмей се! :) веднага ще придобие по-„тестена“ форма и вече няма да полепва по ръцете, и ще е готова за оформяне на корнитата. Можете да ги направите на топчета като най-лесен и бърз вариант или да разстелите тестото на желаната от вас дебелина и да го нарежите в предпочитаната форма. Аз получих 8 правоъгълни десертчета, които доволно ми напомняха за любимите от едно време, но не така полезни сусамки и ореховки. Ако имате воля и търпение, оставете ги в хладилника, за да стегнат на дочаканата твърдост, както аз направих или опитайте веднага от творението си. Заслужаваме да се възнаградим!

Благодаря на Welness Mama за вдъхновението! И докато навлизам постепенно в новия си начин на живот, осигурявайки нужното време, знание и ресурси за изграждане на новите си навици и набавяне на истински полезни храни, продължавам да опитвам с бързи и лесни рецепти, които са също толкова вкусни и насищащи. Полезни и здравословни, не защото са най-новата модна тенденция, а защото ме връщат обратно там, където принадлежа – към природата, но истинската, а не отглежданата в индустриална ферма или излязла от химическа лаборатория с цветиста опаковка и гръмка реклама.

Съвсем скоро – официално – ще разберем, че сме станали жертва на Големия хранителен експеримент (както го наричам) на нашия век и следващите от него епидемии от болести, слабо или съвсем непознати досега на човечеството. Дотогава, все повече загрижени инстанции и аз в това число ще ви запознаваме със случващото се през последните 6 десетилетия с всички нас, живели и все по-трудно преживяващи от погрешната страна на монетата. За разболяващата истина зад „здравословния“ живот на 20-ти век и как можем да се справим с проблема много скоро в блога!

Как срещнах Трета буна

април 6, 2014

Тогава нямаше да си помисля, че година по-късно ще живея точно над нея. Всяка сутрин заедно ще зърваме морето, а вечер ще заспиваме с него. Това е животът ми тук и сега – вечна моя мечта, която сбъднах този септември.

Точно преди година имах причини да обърна гръб на Софето София и реших да подаря усмивката си на моренце. Не съм пропускала сезон без него, откакто съм се родила. Този път обаче реших да поживея за около месец при брат ми във Варна, докато стигнат парите.

Наричах го свой експеримент и забелязвах как варненци, с които се засичах на Трета буна, разширяваха зеници, когато им го споменавах. Думата явно криеше завоалирано за тях значение, както когато морската вода там се размъти. Чудатите реакции ме забавляваха, но хората се пооглеждаха за мен и моята тайнствена конспирация.

И за мен бе непознато, странно и вълнуващо, страшничко дори в началото без изначален план и представа как се живее на самотек самостоятелно на ново място. Друг избор нямах освен да се хвърля с главата напред в експеримента. Дори във водата влизам отработено плавно с опашката си два крака.

В програмата ми за деня, освен работата и лежерът вечерта, влизаше като редовно задължение трамбоването до моренце. Трябваше да се набира материал за морския ми сайт и да се плува. И като всеки, който тепърва има да се учи по реда му с опит – грешка, първите няколко дни обикалях по централните плажове.

Точно тогава се случи в района да има моментно замърсяване на водата. Трябваше да реагирам бързо и намеря по-чисто спотче. След кратка справка с нета, който трудно споделя на български полезната си информация, стигнах до Първо златно правило. Заселваш ли се на непознато място – говори с местните! Така разбрах за буните.

Колкото по-нагоре отиваш от градските плажове, толкова по-чиста става водата. „Върви към буните. От Трета нататък е най-добре.“ Благодаря на варненци за просветлението. Търсиш ли – намираш, а с питане и до Трета буна се стига. Ето как моят път ме отведе при нея.

Не бе влюбване от пръв поглед, а нещо сериозно – истинска любов, която узрява и става по-дълбочинна с времето. Дори сега, когато пиша това, стомахът ми се свива от гъдела на пърхащите водни кончета. Ако сте обичали, познавате неописуемото чувство и насладата. Още помня скоростта, с която се бях забързала към нея. Със същия устрем ме привлича и до днес.


Не дойдох тук по плаващи пясъци. Аз съм Галя – дете на водата и плувам в открито море. Морето ми е страст. 2013 изпълних мечтата на живота си. Сега живея точно над Трета буна. Имам най-невероятната гледка и басейн със солена вода.